Tako imenovani mega vročinski valovi, ki so bili nekdaj sila redki, se bodo po napovedih meteorologov do leta 2050 podvojili. Kako nam bodo krojili življenje v prihodnje in zakaj postajajo vse bolj tudi javnozdravstveni problem? Pojasnjuje klimatolog Gregor Vertačnik.

Če se bo trend naraščanja temperature v zadnjih stotih letih nadaljeval, se bo ta v dvesto letih zvišala za toliko, kot se je ob prejšnjem naraščanju v nekaj tisoč letih

Tako imenovani megavročinski valovi, ki so bili nekdaj sila redki, se bodo po napovedih meteorologov do leta 2050 podvojili. Kako nam bodo krojili življenje v prihodnje in zakaj postajajo vse bolj tudi javnozdravstveni problem? Pojasnjuje klimatolog Gregor Vertačnik:

“Meje, do kam lahko seže temperatura, v resnici ni. Teoretično je možno, da se bo temperatura v Evropi dvignila nad 50 °C, ampak za kaj takega bi se moralo poklopiti veliko različnih dejavnikov.”

Poleg zdravstvenih težav se nam obetajo nevšečnosti tudi na drugih področjih vsakdanjega življenja:

“Z višanjem temperature bi trpela infrastruktura, ki ni prilagojena za ekstremno vročino. Mogoče še najbolj spregledana nevarnost pa bi bili gozdni požari.” 

Maja Ratej