Ime tedna

Jezik je živ, se spreminja, ni nič manj lep, tudi če je nekoliko drugačen

Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je mentorica ekipe dijakov na 17. Mednarodni lingvistični olimpijadi v Južni Koreji, kjer so osvojili ekipno zlato medaljo

65271543_dsc_2040_fp-xl
Simona Klemenčič
foto: Rtvslo.si

Ime tedna je Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, mentorica in vodja ekipe dijakov na 17. Mednarodni lingvistični olimpijadi v Južni Koreji. V konkurenci 54 ekip iz 36 držav so slovenski dijaki osvojili ekipno zlato medaljo.

“To je priznanje timskemu delu in delu štirih izjemnih dijakov. V osnovi je to tekmovanje iz jezikovne logike, dijaki dobijo nekaj nalog iz jezikov, ki jih ne poznajo. Ob reševanju poskušajo ugotoviti pravila in nato prevedejo besedilo v točno določeni jezik.”

Je zelo zagnana mentorica, dobila je priznanje študentskega sveta filozofske fakultete v Ljubljani za nadpovprečno pedagoško delo: “Zdi se, da me imajo študenti radi. Verjetno zato, ker predavam z veliko veselja do snovi, povem še kaj drugega, ne le tisto, kar se pričakuje, da bodo morali znati na izpitu.”

Simona Klemenčič ima sposobnost sinestezije: “Vidim glasove v barvah, tako si lažje zapomnim stvari. Vsaka črka ima svojo barvo, to je dedno. Tudi dva moja otroka imata sinestezijo.”

Rezultati

Loading ... Loading ...
Kandidata sta bila še:

Alenka Artnik, potapljačica na vdih, ki je na karibskem pokalu v Roatanu kot prva ženska v zgodovini v disciplini z enojno plavutjo presegla mejo 110 metrov, na svetovnem prvenstvu v Hondurasu pa s 113 metri postavila nov svetovni rekord in osvojila zlato medaljo.

Anže Albreht, prostovoljni gasilec in pobudnik kampanje Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. V akciji “Reši življenje!” so gasilci, reševalci in policisti ob pomoči Darsa in agencije za varnost prometa, tudi letos opozarjali, da je pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti življenjskega pomena.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).