Ime tedna

Varovancem takšna dejanja veliko pomenijo

Ime tedna je Ana Petrič, vodja projekta Počitnice v zameno za prostovoljno delo

ana petric
foto: Osebni arhiv Ane Petrič

Počitnice v zameno za prostovoljno delo je projekt Centra starejših Notranje Gorice, v katerem so ali pa še bodo to poletje osmim prostovoljcem za obdobje petih dni oddali svoj učni apartma v neposredni bližini Podpeškega jezera in Svete Ane v zameno za tri ure prostovoljnega dela.

Idejna vodja projekta je direktorica centra Ana Petrič, ki pravi, da njihovim varovancem takšni projekti in dejanja veliko pomenijo.

“Projekt se uspešno izvaja, prvi dve kandidatki sta že končali in z veseljem lahko povem, da se obe vračata.”

Namen in pozitivni učinki projekta so medgeneracijsko povezovanje, uresničevanje medgeneracijske solidarnosti v današnjih družbenih razmerah, destigmatizacija starejših ljudi, približevanje dela s starejšimi ljudmi posameznikom in širši javnosti in seveda tudi pridobivanje novih izkušenj ter prijateljstev.

“Moramo govoriti o starosti, o vseh težavah, ki pridejo z njo, pa tudi o radostih. O demenci, kajti starejših je v Sloveniji vse več in če se s tem ne bomo zdaj ukvarjali, ne vem, kdaj se bomo. Lahko bo tudi že prepozno.”

Kandidati za ime tedna so bili še:

Aleš Česen in Luka Stražar, alpinista, ki sta za zgodovinski uspeh, lanski prvenstveni vzpon na 7.145 metrov visoki pakistanski vrh Látok s severne strani prejela zlati cepin, najvišje svetovno priznanje za alpinistične dosežke.

Robert Zorec, raziskovalec z ljubljanske medicinske fakultete in soavtor študije, v kateri so s kolegi iz biomedicinskega centra Celica ter Kemijskega inštituta odkrili nov mehanizem delovanja ketamina in s tem odprli nove možnosti pri zdravljenju depresivnih motenj.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).