Ime tedna

Z drožmi do češnje na torti

Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, prve in najobsežnejše slovenske knjige o peki kruha in peciva z drožmi

B60K1552
Anita Šumer
foto: Osebni arhiv

Ime prejšnjega tedna je postala Anita Šumer, avtorica knjige Drožomanija, prve in najobsežnejše slovenske knjige o peki kruha in peciva z drožmi. Knjigo so na izboru Gourmand World Cookbooks Awards v Macau, kjer so se za nagrade potegovale kuharske knjige iz 216 držav sveta, razglasili za najboljšo knjigo o kruhu na svetu.

Kaj sploh so droži? "Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati."

Kandidata sta še bila:

Mersiha Mehinagić iz Zagorja ob Savi, kjer so na njeno pobudo uredili igrišče z igrali za otroke s posebnimi potrebami. V Evroparku so namestili več različnih gugalnic: od takih za otroke z različnimi primanjkljaji za guganje z invalidskim vozičkom, gugalnico s ptičjim gnezdom in tako z varovalno ograjo, do običajih gugalnic, saj so želeli ustvariti prostor za druženje vseh otrok.

Edward Clug, umetniški vodja mariborskega Baleta SNG, ki je zasnoval celovečerni pripovedni balet Peer Gynt po istoimenski norveški pesnitvi Henrika Ibsena. Z njo so se ob svoji 100 letnici na dveh razprodanih predstavah predstavili v eni najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu, ruskem Bolšoj teatru, kar je veliko priznanje ansamblu in slovenskemu baletu nasploh.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).