Ime tedna je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, ki je za svoj dokumentarni film Malta – temni obrazi skokovite gospodarske rasti prejel nagrado Cristiana Matano. Ugledno nagrado v Italiji podeljujejo za novinarska dela na temo Sredozemlja.Dokumentarni film odstira ozadja najvišje gospodarske rasti v Evropski uniji in posledice, ki jih slednja prinaša. Zgodba se začne z umorom preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, katere zadnji prispevek se je končal z besedami: "Barabe so že vsepovsod, situacija je brezupna." Kar 1,6 odstotka malteškega BDP predstavlja podeljevanje državljanstev investitorjem, ki prihajajo predvsem iz držav tretjega sveta, 12 odstotkov gospodarstva pa temelji na ekonomiji iger na srečo. Ob tem pa otok postaja ekološka katastrofa, še petnajst let nazaj pa je veljal za deželo brez avtocest."Če pripoveduješ o tako večplastni državi, kot je Italija, v našem jeziku, dobiš odziv iz slovenskega okolja, ne pa iz mednarodnega. Zato to nagrado razumem kot širše potrdilo, da sem pri svojem delu na pravi poti."

Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, je za svoj dokumentarni film Malta – temni obrazi skokovite gospodarske rasti prejel nagrado Cristiana Matano

Ime tedna je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima, ki je za svoj dokumentarni film Malta – temni obrazi skokovite gospodarske rasti prejel nagrado Cristiana Matano. Ugledno nagrado v Italiji podeljujejo za novinarska dela na temo Sredozemlja.

Dokumentarni film odstira ozadja najvišje gospodarske rasti v Evropski uniji in posledice, ki jih slednja prinaša. Zgodba se začne z umorom preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, katere zadnji prispevek se je končal z besedami: "Barabe so že vsepovsod, situacija je brezupna." Kar 1,6 odstotka malteškega BDP predstavlja podeljevanje državljanstev investitorjem, ki prihajajo predvsem iz držav tretjega sveta, 12 odstotkov gospodarstva pa temelji na ekonomiji iger na srečo. Ob tem pa otok postaja ekološka katastrofa, še petnajst let nazaj pa je veljal za deželo brez avtocest.

"Če pripoveduješ o tako večplastni državi, kot je Italija, v našem jeziku, dobiš odziv iz slovenskega okolja, ne pa iz mednarodnega. Zato to nagrado razumem kot širše potrdilo, da sem pri svojem delu na pravi poti."

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Kandidata sta bila še:

Dragan Mihailović, predsednik Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Društvu je za 70 let pedagoškega, strokovnega in znanstvenega dela na vseh treh področjih predsednik republike podelil srebrni red za zasluge.

Miranda Caharija, slovenska zamejska igralka in eden od dolgoletnih stebrov Slovenskega gledališča v Trstu. Njenemu delu so se v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači poklonili s projekcijo filma Eva (režiserja Francija Slaka), v katerem je odigrala naslovno vlogo. In ob tem tudi z monografsko publikacijo Poklon Mirandi Caharija.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel