Včasih je imela skoraj vsaka vas, če že ne kovačije pa vsaj koga, ki mu kovaška dela niso bila tuja. Tako je bilo tudi na idrijskem koncu, kjer so kovači med drugim izdelovali in popravljali tudi rudarsko orodje. Danes kovaška obrt zamira, kovačije so se povečini že podrle. No, razen v »Cigaunc«, kot pravijo delu Idrije, kjer stoji delavnica Bineta Rovtarja. S kovaštvom se je začel ukvarjati konec osnovne šole v domači garaži, in sicer kot samouk, saj prav veliko mojstrov veščih te obrti takrat že ni bilo več. Stvar se je razvila in zdaj svoje izdelke, povečini gre za različna kladiva in drugo orodje, proda prek spleta, največ v Združene države Amerike. V kovanju orodja je skrita umetnost, ki pa je ob njegovi neuporabi in hitri proizvodnji postala nevidena in necenjena, pravi Bine Rovtar, ki mu marsikdo, preden ga obišče v njegovi delavnici, pripiše veliko več let kot jih 20-letnik v resnici ima.

Binetu Rovtarju marsikdo, preden ga obišče v njegovi delavnici, pripiše veliko več let kot jih 20-letnik v resnici ima

Včasih je imela skoraj vsaka vas, če že ne kovačija, vsaj koga, ki mu kovaška dela niso bila tuja. Tako je bilo tudi na idrijskem koncu, kjer so kovači med drugim izdelovali in popravljali tudi rudarsko orodje.

Danes kovaška obrt zamira, kovačije so se po večini že podrle. No, razen v “Cigaunc”, kot pravijo delu Idrije, kjer stoji delavnica Bineta Rovtarja.

S kovaštvom se je začel ukvarjati konec osnovne šole v domači garaži, in sicer kot samouk, saj prav veliko mojstrov veščih te obrti takrat že ni bilo več. Stvar se je razvila in zdaj svoje izdelke, po večini gre za različna kladiva in drugo orodje, proda prek spleta, največ v Združene države Amerike.

“V kovanju orodja je skrita umetnost, ki pa je ob njegovi neuporabi in hitri proizvodnji postala skrita očem in necenjena,” pravi Bine Rovtar, ki mu marsikdo, preden ga obišče v njegovi delavnici, pripiše veliko več let, kot jih 20-letnik v resnici ima.

Finančni komentar je prispeval upravljavec vzajemnih skladov pri Alta skladih Aleš Čačovič:

 

Veronika Gnezda