Ste kdaj pomislili, kdaj so Križanke kot prostor zaživele in kaj je ta prostor predstavljal davno nekoč, še pred Plečnikovo prenovo? "Korenine tega prostora sežejo v več zgodovinskih plasti, čisto na začetku se je prostor rahlo naslonil na Rimsko obzidje. Tu najdemo ogromno rimskih ostalin, ker se je v neposredni bližini nahajalo rečno pristanišče Emone," razlaga raziskovalec slovenske literature in likovne umetnosti Luka Vidmar, urednik prve poglobljene znanstvene monografije o Križankah, pri katerije sodelovalo 21 raziskovalcev s področij umetnostne zgodovine, arheologije, literarne zgodovine in muzikologije.

Ste kdaj pomislili, kdaj so Križanke kot prostor zaživele in kaj je ta prostor predstavljal davno nekoč, še pred Plečnikovo prenovo?

Križanke v Ljubljani poznamo predvsem kot hram številnih kulturnih, zlasti glasbenih dogodkov, a celoten kompleks ima za sabo izjemno zgodovinsko, kulturno in umetnostno zgodbo. Od rimske Emone, do vloge kompleksa v okviru nemškega viteškega reda. Skozi stoletja so imele današnje Križanke različne vloge, ves ta čas pa so spodbujale najlepšo človeško dejavnost – ustvarjalnost. Zgodovina Križank je zdaj podrobno popisana v posebni monografiji, o kateri se je s tremi izmed 21 avtorjev pogovarjala Nina Zagoričnik.

 

Nina Zagoričnik