Delo športnega psihologa z vrhunskimi športniki je lahko uspešno le dolgoročno, pravi nedeljska gostja dr. Tanja Kajtna

Športni psihologi niso vedeževalci in nimajo čarobne paličice, njihovo delo z vrhunskimi športniki je lahko uspešno le z dolgotrajni delom. Tega se slovenski športniki vse bolj zavedajo, čeprav je v naši kulturi še vedno prisotno tudi razmišljanje, da mora svoje težave vsak rešiti sam.

"Športna psihologija ima ogromno tehnik, ki omogočajo, da se športnik spravi v neko počutje, ki mu bo omogočalo najboljše rezultate," tako pravi nedeljska gostja dr. Tanja Kajtna, predsednica sekcije za psihologijo športa pri Društvu psihologov Slovenije, predava na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani in sodeluje s številnimi slovenskimi šampioni, tudi z Ilko Štuhec. "O športnikih ne govorim. Med nami mora biti zaupanje. V trenutku, ko začnem govoriti o konkretnem primeru, to ni več varno. Lahko pa povem, da sodelujeva z Ilko, ker je to ona sama javno poudarila."

"Vrhunski športniki so obkroženi z velikim številom ljudi. Vsak ima svojo vlogo. Tudi športni psiholog, ki je nekdo, ki zaokroži športni tim."

"Športniki ob poškodbi ostanejo povsem sami. Preokupirani so s tem, kako čim prej priti do rehabilitacije, ob tem pa pozabijo na športnega psihologa," dr. Tanja Kajtna poudarja pomembnost športne psihologije pri vrhunskem športu.

 

Aleš Smrekar