Motovun, mestece v osrčju hrvaške Istre bo letos že 22-ič za pet dni postalo filmski Woodstock, naša najstarejša planinska koča pa danes popoldne gorska filharmonija. Ob 17-ih se bodo tam za svoje instrumente usedli člani zasedbe Ensemble 1781.

Mestece v osrčju hrvaške Istre bo letos že dvaindvajsetič za pet dni postalo filmski Woodstock, naša najstarejša planinska koča pa danes popoldne gorska filharmonija

“Motovun so tuji novinarji opisovali različno. Meni je najbolj všeč vzporednica, da je Motovun filmski Woodstock. To je mesto svobode, ki slavi drugačnost, mesto, ki se je izmaknilo resničnosti. To je mesto, v katerem sta doma neodvisni duh in filmski festival, ki nikoli ne spi.”

In tistih pet dni filmskega festivala vsa pravila, ki jih živimo in upoštevamo 360 dni v letu, odpadejo, pravi selektorica glavnega programa na festivalu Motovun Milena Zajović. V petih festivalskih dneh, bodo predvajali več kot 100 filmov, med katerimi bo v osrednjem tekmovalnem programu 20 celovečercev. Igor Mirković, umetniški direktor festivala pa o letošnjih novostih pravi:

“Tisto, kar je letos med našo filmsko ponudbo drugače, je, da imamo več komedij, več glasbenih filmov in tudi nekaj, kar nam je še posebej ljubo, imamo več slovenskih filmov. Festival bo prvič odprl slovenski film, in sicer Ne bom več luzerka Urše Menart.”

Mestece v osrčju hrvaške Istre bo letos že dvaindvajsetič za pet dni postalo filmski Woodstock, naša najstarejša planinska koča pa danes popoldne gorska filharmonija. Ob 17.00 se bodo tam za svoje instrumente usedli člani zasedbe Ensemble 1781.

Oskrbnik koče Franci Beguš je s koncerti pod vršaci začel že, ko je bil oskrbnik v Kranjski koči na Ledinah, že nekaj let pa tradicijo nadaljuje na Orožnovi koči na planini za Liscem pod Črno prstjo. Malo tudi zato, ker je med drugimi član ansambla pihalcev njegov sin Aljaž Beguš, sicer klarinetist v orkestru Slovenske filharmonije.

Drugič bo danes v hribih igral fagotist Slovenske filharmonije Paolo Calligaris, tudi pobudnik ustanovitve Ansambla 1781, ki je svoje navdušenje nad starimi glasbili želel deliti s svojimi kolegi glasbeniki. Med njimi je tudi hornist David Fliri, Tirolec po rodu, ki živi v Salzburgu.

“Hoja najbrž ne bo težava, saj tudi sam prihajam iz Alp, ampak malo me skrbi, kako bo igrati na taki višini. To bo drugače za dihanje, ampak se tega tudi veselim. Pa tudi igrati na prostem bo izziv.”

 

Veronika Gnezda