Najbližje pozitivni zgodbi, ob kateri vsaj za trenutek zaigra srce, je bilo obročkanje labodjih mladičev ob Koseškem bajerju.

Turizem smo ljudje. Dobro znano besedno zvezo zadnje čase v najbolj obiskanih destinacijah, predvsem mestih, vztrajno zamenjuje ena druga – turisti, pojdite domov, go home!

Če kdaj, potem si v zadnjem pravem julijskem tednu lahko privoščimo eno sončno centrifugo, sestavljeno iz samih pozitivnih novic. Omenjeni načrt je izpuhtel že v ponedeljek

Najbližje pozitivni zgodbi, ob kateri vsaj za trenutek zaigra srce, je bilo obročkanje labodjih mladičev ob Koseškem bajerju. Glavni namen početja, ki pri nas organizirano poteka od leta 1926, je preučevanje njihovega načina življenja, predvsem selitev. Labode s slovenskimi obročki so med drugim opazili že v Italiji in Avstriji ter na Hrvaškem, Poljskem in Češkem, tudi v Ukrajini. Precej dlje kot labodi denimo odletijo štorklje. Pred leti so v Sloveniji obročkano belo štorkljo opazili v Južnoafriški republiki. Preletela je več kot 7800 kilometrov.

Številni begunci, ki na svoji poti v boljši jutri prav tako kot ptice premagujejo neverjetno število kilometrov, si želijo, da bi se tako kot ptice lahko dvignili nad gorje in bedo. In bili recimo brezskrbni kot turisti, ki jih, skriti v grmovjih nekje v bližini Jelšan, lahko opazujejo ob njihovih migracijah. Zdaj naj bi bilo ob nezakonitem prehodu meje beguncem še težje, slovenskim policistom je ta teden na pomoč prišlo "kar" 35 vojakov.

Turizem smo ljudje. Dobro znano besedno zvezo zadnje čase v najbolj obiskanih destinacijah, predvsem mestih, vztrajno zamenjuje ena druga – turisti, pojdite domov, go home!

Mogoče bi pa pri nas zadržali več turistov kot doslej, če bi v zaradi suše in razlitega kerozina zaprtih tuših na plaži imeli vino. S to idejo se je skušal ogorčeni direktor Rižanskega vodovoda, Martin Pregelj, oddolžiti koprskemu vinarju za (ne)posrečeno marketinško akcijo. "Slovenija, kjer iz tušev na plaži teče vino" – bolje že kot "Slovenija, dežela, v kateri gorijo odlagališča odpadkov" – tudi v tem tednu. Ne vem, bi bilo treba vprašati kakšnega izkušenega poslovneža, recimo ameriškega Trumpa. Ali pa njegovo repliko, britanskega Trumpa, pravi face app v živo. Ne samo fizične podobnosti, tudi ob govoru po izvolitvi na vrh konservativne stranke in s tem na premiersko mesto sem moral dvakrat preveriti, ali govori Donald ali vendarle nekdanji novinar, župan Londona, zunanji minister in goreč zagovornik brexita, Boris Johnson.

Ker pa Britancem, tako kot vsem, želim lepo prihodnost, upam, da bodo predvsem ameriški turisti našli Združeno kraljestvo – United Kingdom. Hčerka ameriškega Trumpa, Ivanka, je namreč angleškemu Trumpu prek Twitterja čestitala kot novopečenemu premierju Združenega Kingstona.

Aleš Smrekar