Kje pa vas čevelj žuli

Solata z nevarnim pesticidom

dr. Jernej Drofenik iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o pesticidih v hrani

solata2
foto: Pixabay

“Delež neskladnih živil, ki so proizvedena v Sloveniji, je bistveno nižji od deleža živil iz drugih evropskih držav, še bolj pa iz tretjih držav. Neskladnih je pod 0,5 odstotka živil slovenskega porekla.” – Jernej Drofenik

Na primerjalnem testu nerafiniranega bučnega olja Zveze potrošnikov Slovenije se je večina vzorcev izkazala za dobro, en izdelek pa je vseboval preveliko vsebnost pesticidov. Kot pojasnjuje namestnik generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) dr. Jernej Drofenik, so proizvod že umaknili iz prometa. V njem so bili tudi ostanki nevarnega pesticida aldrina, ki ima podobne lastnosti kot DDT in je prepovedan že več desetletij. Pri bučnem olju mora biti navedeno samo poreklo države proizvodnje, poreklo semena pa ne. Polovica vzorcev, ki jih vzorči UVHVVR, vsebuje ostanke pesticidov. Od 1 do 2 odstotka vzorcev presega dovoljeno vrednost.

“Največ koktejlov pesticidov je v živilih, ki niso sezonska. Npr. v decembrskem paradižniku ali januarski kumari.” – Jernej Drofenik