Obletnica albuma

Fugazi – 13 Songs

Ljubiteljem ostrejše glasbe se zagotovo utre močna asociacija, če slišijo besedno zvezo 13 pesmi. Ameriška zasedba Fugazi je pred 30 leti izdala izjemno vpliven album, ki ima natanko toliko skladb

Fugi
foto: Dischord

Ameriška zasedba Fugazi je pred 30 leti izdala album 13 Songs. 13 Songs sestavljata dva, že pred tem izdana kratkometražca Fugazi in Margin Walker, ki sta si glasbeno zelo različna, a pokažeta obe plati ustvarjanja Fugazi. Čeprav je ena mehkejša, druga pa ohranja strožjo punkovsko držo, spadata pod isti imenovalec, ki združuje individualnost in kritični odnos do družbe. Vse te lastnosti so skupino Fugazi oblikovale v eno izmed najbolj kultnih glasbenih zasedb vseh časov.

Zanimivi so komentarji zvestih poslušalcev, nekateri od njih pravijo, da so pri odraščanju z glasbo zasedbe Fugazi spletli tako močne vezi, da je za vedno ostala del njihovega življenja. Uporabnik portala YouTube je komentiral: “Odraščal sem s tem albumom … Moja kri je sestavljena iz delcev Fugazija. Ta album me je oblikoval v človeka, kakršen sem danes.” Močne, a pogosto uporabljene besede za opis opusa zasedbe Fugazi. Težko oprijemljivo ustvarjanje, ki pa se ob poslušanju vsaj za trenutek pokaže kot točno tisto sporočilo, ki ga v danem trenutku potrebujemo.

Čeprav so se člani razšli v smislu koncertiranja in izdajanja novih albumov, svojega skupnega ustvarjanja niso zanemarili. S fotografijami svojega glasbenega druženja na družabnih omrežjih vedno požanejo veliko navdušenja, saj dajejo upanje, da jih bomo v živo še lahko slišali. Za zdaj pa na to nič ne kaže. Verjetno ne bomo nikoli več prepevali na koncertu Fugazi, a to ne pomeni, da tega ne moremo početi v svoji dnevni sobi. Sosedi bodo razumeli – saj so to vendar Fugazi!