Vemo, da mnogi ne premišljujete kaj dosti o tem, kako se boste obuli, preden sedete za volan. Zakon pri nas (in tudi v večini drugih Evropskih držav) tudi ne narekuje premišljevanja in ne obvezuje, da bi za vožnjo bila potrebna kakšna predpisana obutev. Saj kar gre, tudi v coklah, ali tudi brez njih, a morda se vam je vseeno že kdaj zgodilo, da se vam je primerila kakšna nerodnost, da se je natikač morda zataknil, ali da vam je bosa noga malce zdrsnila s pedala, pa ste se nekako rešili, ni bilo panike. Lahko pa kdaj pride do nje, je recimo treba na hitro reagirati, odločno in močno pritisniti na zavoro. Andrej Brglez trdi, smo takrat, če smo neprimerno obuti, veliko bolj nevarni.

Zakon pri nas (in tudi v večini drugih evropskih držav) ne obvezuje, da bi za vožnjo bila potrebna kakšna predpisana obutev. A če vozimo v natikačih, coklah ali celo bosi, je to nevarno

Vemo, da številni ne premišljujete kaj dosti o tem, kako se boste obuli, preden sedete za volan. Zakon pri nas (in tudi v večini drugih evropskih držav) tudi ne narekuje premišljevanja in ne obvezuje, da bi za vožnjo bila potrebna kakšna predpisana obutev. Saj kar gre, tudi v coklah ali brez njih, a morda se vam je vseeno že kdaj zgodilo, da se vam je primerila kakšna nerodnost, da se je natikač morda zataknil, ali da vam je bosa noga malce zdrsnila s pedala, pa ste se nekako rešili, ni bilo panike. Lahko pa se ta kdaj zgodi, treba je na hitro reagirati, odločno in močno pritisniti na zavoro. Andrej Brglez trdi, da smo takrat, če smo neprimerno obuti, veliko bolj nevarni.

O Hyundaievi koni smo vzorno poročali že v preteklosti. In bomo še, kajti pred premiero lahko izdamo, da nas na pragu jeseni obišče električno gnana, ki je te dni mračni predmet poželenja vseh eko navdušencev. Takrat smo bili še klasiki, za ekologe celo sovražniki. Kajti v preizkušano vozilo so Korejci privijačili 1,6-litrskega dizla – in da so bili še bolj nagajivi, je bil to stroj, ki nosi angleško oznako »HP«, kar stoji za močnejšo izmed dizelskih možnosti. Ampak ozrimo se najprej na paket. V strupeno zeleni kona ne le izstopa, temveč celo izziva. V razred toliko slavljenih križancev namreč prinaša samozavest, ki je od Daljnega vzhoda praviloma ne pričakujemo. Da vozilo razpolaga z vso asistenčno pametjo zadnjih let, še razumemo, sodoben samodejni menjalnik in štirikolesni pogon pa nista več sama po sebi umevna. Križanci so praviloma terenski le na propagandnem materialu, v resnici pa jih ustavi že malo bolj ambiciozni makadam. A kona se kljub očitni urbanosti ne ustraši nekaj zdrave rekreacije v divjini. Ampak na asfaltu je doma, kar nam da vedeti že po nekaj kilometrih. Podvozje je umerjeno presenetljivo čvrsto, škoda, da žvečilnat volanski mehanizem ne dohaja vseh elementov podvozja. In če odvrnemo pogled od mehanike, nas preseneti inovativna, mladostna in pogumna notranjost, saj se strupeno zelena v našem primeru ponovi tudi v kabini. Najbolj privlačno v barvi varnostnih pasov. Kona ni velik avto, a za razred majhnih križancev dovolj prezentna. Dva se bosta z njo imela zelo lepo, žal pa bo nekaj manj užival njun bančni račun. Časi, ko so bili hyundaii prvaki racionalnosti, so minili in popolnoma opremljena kona z vsemi zgoraj opisanimi sladkorčki gre čez psihološko mejo tridesetih tisočakov. Tam zgoraj pa je zrak redek in ljudje na tej višini pogosto sprejemamo neracionalne odločitve. Če bo med njimi kona, bo, vsaj po naše, to še vedno predvsem trendovska, ob kakovosti izdelave pa tudi premišljena naložba.

Morda niste vedeli, da je Goodyear pred 50 leti tudi sodeloval pri ameriški misiji na Luno. Med drugim je s pnevmatikami opremil voziček za prevoz opreme in vzorcev Lunine površine. Zdaj je družba naznanila povratek v vesolje, kjer bo v ameriškem nacionalnem laboratoriju, ki deluje na Mednarodni vesoljski postaji, testirala sestavne dele svojih pnevmatik. Astronavti bodo testiranje s siliko v vesolju izvedli istočasno kot Goodyearovi znanstveniki v svojih internih laboratorijih, potem pa bodo rezultate primerjali. Izsledki naj bi inženirjem prinesli dodatne ugotovitve za nadaljnji razvoj in povečanje zmogljivosti pnevmatik za osebna vozila. Tudi vozila morajo biti primerno obuta, ne samo vozniki.

Janez Martinčič