25. julija je Zemljo obletel asteroid, velik kot nogometno igrišče, je sporočila Evropska vesoljska agencija. Letel je 65.000 kilometrov stran, kar morda zveni veliko, z vesoljske perspektive pa ni. Še pomembnejše je, da je človeštvo za prišleka izvedelo le približno dan prej. Zakaj, v pogovoru z Majo Ratej komentira Aljoša Masten, novinar MMC.

25. julija je Zemljo obletel asteroid, velik kot nogometno igrišče. Da se nam približuje, smo izvedeli tik pred zdajci

“Asteroid, ki se je bližal Zemlji, je od 60 do 130 metrov velika gmota kamenja, to si lahko predstavljamo kot stolpnico, napolnjeno s kamenjem, ki s svojo kinetično energijo povzroči veliko škodo.”

Letel je 65.000 kilometrov stran, kar morda zveni veliko, z vesoljske perspektive pa ni. Sateliti, ki krožijo okoli Zemlje, se namreč gibljejo le na polovico manjši razdalji. Še pomembnejše je, da je človeštvo za prišleka izvedelo le približno dan prej. Zakaj, v pogovoru z Majo Ratej komentira Aljoša Masten, novinar na MMC. Več o bližnjem srečanju z asteroidom je Aljoša Masten napisal tukaj.

Kaj pa hipotetičen scenarij, da bi proti nam drvel smrtonosen asteroid? Imamo kapacitete, da se rešimo?

“Če bi imeli na voljo le mesec dni, bi morali uporabiti vse narejene vesoljske ladje in kapsule in v vesolje poslati samomorilske astronavte, da bi se zabili vanj in ga preusmerili. A dvomim, da bi imeli ta hip kaj primernega. Če pa bi imeli na voljo leto ali več, bi najbrž pripravili kakšno bolj primerno misijo. Za zdaj smo kar goli in bosi.”

Maja Ratej