18. vzporednik

V Ukrajini se za poslanske sedeže poteguje 6000 kandidatov

Družinsko nasilje v Rusiji, volitve v Ukrajini in zaostreni odnosi med Rusijo in Gruzijo

gruzija protesti
A participant burns a portrait of Russia’s President Vladimir Putin during a rally to protest against the visit of the Russian delegation in Tbilisi, Georgia June 20, 2019. REUTERS/Irakli Gedenidze – RC1800E3DDB0
foto: Reuters

V Rusiji odmeva družinsko nasilje, ker pravosodna zakonodaja ni na strani žrtev, o čemer nazadnje dokazuje odziv javnosti na sojenje trem mladim dekletom, ki so bila več let žrtev nasilnega očeta, vse dokler mu niso same sodile. Močni so pozivi javnosti, da mora država žrtvam nasilja pomagati, ne pa jih kaznovati. Pred dvema letoma so ruske oblasti namreč omilile kazni za družinsko nasilje. Prej dve leti zapora. Zdaj pa nasilnežu, ki pretepa partnerko ali otroke, grozi le denarna kazen. Manj kot 500 evrov ali pa 15 dni zapora.

V Ukrajini bodo v nedeljo potekale predčasne parlamentarne volitve. Gneča je velika, za poslanske sedeže se poteguje 22 strank in 6000 kandidatov. Javnomnenjske raziskave kažejo na zmago Zelenskega, ki obljublja premirje na vzhodu države. Stranka Opozicijska platforma za življenje, ki jo vodita proruska politika, naj bi dobila petnajst odstotkov. Evropska solidarnost nekdanjega predsednika Porošenka naj bi dobila osem odstotkov, v parlament pa se bo s svojo stranko uvrstila tudi nekdanja predsednica vlade Julija Timošenko.

Odnosi med Rusijo in Gruzijo se zaostrujejo. Tokrat zaradi incidenta v gruzijskem parlamentu, v katerem se je ruski poslanec Gavrilov usedel na stol predsednika parlamenta in od tam nagovoril gruzijske kolege. To je sprožilo val ogorčenja in protiruske proteste, na kar je Putin odgovoril s prekinitvijo zračne linije. Vse kaže, da bo poletje med Rusijo in njenimi sosedami precej nevarno.