Poletje v dvoje

Življenje brez kisika!

Nik Škrlec je poskušal izboljšati Guinnessov rekord v sestavljanju rubikovih kock pod vodo z enim vdihom

2019-07-04 04.42.58 1
Sestavljanje rubikovih kock pod vodo
foto: Osebni arhiv Nika Škrleca

Nik Škrlec je poskušal preseči Guinnessov rekord v sestavljanju rubikovih kock pod vodo. Za podiranje rekorda se je odločil, ker si je od nekdaj želel imeti neki Guinnessov rekord in ga je pritegnil presek spretnosti, ki jih potrebuje pri tej disciplini. Ta namreč zahteva popolno pripravljenost v potapljaškem smislu, hkrati pa tudi nasprotno: zelo hitre in bistre misli.

Kljub očitkom o nesmiselnosti rekorda, ki jih je dobival že pri pomnjenju števila π , pravi, da so mu priprave na sestavljanje rubikovih kock pod vodo prinesle več pozitivnih kot negativnih učinkov. Kot stranski produkt na primer navaja izboljšanje časa zadrževanja sape pod vodo, ki jo zdaj lahko zadržuje šest minut.

”V to verjamem, v stranske produkte, ki so po navadi pomembnejši kot početje samo. In ko me ljudje vprašajo, zakaj počnem to in to, jih vprašam, zakaj pa ne bi počel tega. To, kar počnem zdaj, je neverjetna vaja koncentracije, prijaznosti do sebe, fokusa, umirjenosti in spopadanja s stresom, ko je res težko in ohranjanje sproščenosti znotraj tega. To so veščine, ki so absolutno koristne.”