Posebna poletna izdaja Globalne vasi: Slovenija, (tudi) moja dežela! Gostimo športnike, glasbenike in druge posebneže, ki so sicer rojeni v tujini, a so za svoj dom – po takšnem ali drugačnem naključju – izbrali Slovenijo.

Fari iz Irana in Tara iz Francije ugotavljata, da Slovenci radi jemo zdravo, domače in sveže

Fari oziroma Faramarz Ghobadian se je pred desetletjem iz Irana priselil v Slovenijo. Sem je zvabil tudi Francozinjo Taro, s katero sta skupaj odprla orientalsko restavracijo. Na pogovor o življenju v našem glavnem mestu, posebnostih slovenščine in Slovencev ter o žgancih sta pripeljala tudi Jano iz Novega mesta, ki z njima dela že od začetka.

Fari: Ko sem prvič šel na Veliko planino, sem mislil, da je to džungla. Niso mi povedali, da tam ni veliko dreves ter da bo zelo vroče. Ali da potrebujem sončno kremo. Zato me je zelo opeklo. Žganci so bili pa zelo dobri!”

Tara: Mislim, da imam krasen smisel za humor, vendar me ljudje zaradi naglasa niso razumeli. Ko sem na primer delala v restavraciji, sem se včasih želela pošaliti z gosti. Ker ni bilo odziva, je moral Fari prevajati. V bistvu je samo ponovil moje besede v angleščini, vendar brez naglasa. Ljudje so se smejali Fariju, sama pa sem si mislila: “Hej, to je moja šala!”

Anja Hlača Ferjančič, Maj Valerij