Ime tedna je postala Renata Dacinger, urednica, voditeljica in scenaristka oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija. Na stanovski mednarodni konferenci v Lozani je prejela nagrado za najboljše novinarke in novinarje, ki poročajo o znanosti, in sicer v kategoriji TV/video.

Ime tedna je Renata Dacinger, prejemnica nagrade za najboljše novinarke in novinarje, ki poročajo o znanosti

Renata Dacinger, urednica, voditeljica in scenaristka oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija, je sprva na televiziji začela v kulturnem uredništvu. Takratnemu uredniku Janiju Virku je dejala, da bi rada potovala in pripravljala potopise. Tega sicer ni počela, ampak je končala v znanosti in pred desetimi leti začela oddajo Ugriznimo v znanost – do zdaj so pripravili že 334 oddaj.

"Tem ne bo zmanjkalo niti v Sloveniji, kjer imamo odlične znanstvenike, kaj šele na vsem svetu."

Renata Dacinger je na stanovski mednarodni konferenci v Lozani za svoje delo prejela nagrado za najboljše novinarke in novinarje, ki poročajo o znanosti, in sicer v kategoriji TV/video.

"Zelo me fascinirajo znanstveniki, še bolj pa zelo dobri promotorji znanosti. Recimo Brian Cox je eden takih, po katerih se zelo ponižno zgledujem, pa mislim, da mu ne sežem do kolen. Z njim bi se zelo rada pogovarjala."

Renata Dacinger med najboljšimi znanstvenimi novinarji v Evropi

Kandidata za ime tedna sta bila še:

Robert Kropiunik, dobitnik letošnje Kugyjeve nagrade, ki jo podeljuje skupnost koroških Slovencev. Večkratnemu avstrijskemu državnemu in koroškemu prvaku v atletiki so nagrado podelili za življenjsko delo in zasluge na športnem, pa tudi kulturnem, pedagoškem, čezmejnem in mednarodnem področju.

Alan Hranitelj, kostumograf in oblikovalec. Na razstavi Vzporedni svetovi na Ljubljanskem gradu predstavlja del izjemne umetniške ustvarjalnosti v svetu opere, gledališča, filma in televizije. Sodeluje z velikimi kulturnimi ustanovami doma in po svetu, oblikoval je tudi kostumografijo za predstavo slovitega Cirque du Soleil. 

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel