V aplikaciji poiščete partnerja, s katerim govorite in se naučite izbrani jezik.

V aplikaciji poiščete partnerja, s katerim govorite in se naučite izbrani jezik

Poletje lahko izkoristimo za učenje jezikov, sploh če je tečaj brezplačen in na voljo kadar koli. Tandem je podjetje, ki je razvilo istoimensko aplikacijo, v njegovi berlinski pisarni, ki spominja na dnevno sobo, sem se srečala kar s šefom.

“Živjo, sem Arnd, eden izmed soustanoviteljev podjetja Tandem. Tandem je ena največjih mobilnih skupnosti za ljudi, ki se želijo naučiti novega jezika. Kot že ime tandem pove, gre za dvojico, ki si pomagata naučiti se novega jezika. V naši aplikaciji lahko najdete partnerja, s katerim govorite izbrani jezik. Tako lahko veliko vadite in hitreje napredujete.”

Arnd Aschentrup je podjetje s sodelavcema ustanovil leta 2015. Kot pravi, je bil na začetku največji izziv, kako sestaviti tako veliko skupnost uporabnikov aplikacije, da bi res lahko zagotavljali učenje številnih jezikov. Finančnih težav pa ob zagonu niso imeli.

“Tako rekoč od prvega dne naprej nam je zelo pomagalo podjetje Apple, to je pomenilo, da smo lahko hitro uspeli. Applu se je zdel naš koncept odličen, v trgovini je seveda precej aplikacij za učenje jezika, ki pa so nekakšni digitalni učbeniki; lahko vadite besedišče ali slovnico. Naša aplikacija je edina, ki omogoča govorjenje; jezika se ne morete naučiti, če se ne sporazumevate. Govoriti z drugimi – to je razlog za učenje jezika, pa tudi pot do tega, da jezik obvladate.”

Prav zaradi pomoči omenjenega tehnološkega velikana in nagrad, ki jih je prejela aplikacija Tandem, je podjetje hitro raslo in pridobivalo nove uporabnike.

“Na začetku smo imeli 140 jezikov, zdaj že 168. Skušajte si predstavljati še vse mogoče jezikovne kombinacije. Znotraj Tandema imamo zelo veliko skupnosti – matematično preračunano: 11.026 skupnosti. Če bi recimo učil švedsko za norveško, moram imeti svojo skupnost. Ugotavljamo, da so prav majhni jeziki zelo priljubljeni. Seveda je veliko podjetij, ki se ukvarjajo z angleščino in kitajščino ali španščino, nasprotno pa za majhne jezike ni veliko ponudbe.”

Tandem ima 20 zaposlenih, ki razvijajo in dopolnjujejo aplikacijo, sodelavce iščejo po vsem svetu. Arnd Aschentrup, soustanovitelj in zdaj tudi direktor podjetja Tandem, je odhitel novim obveznostim naproti, pogovor pa sem lahko nadaljevala, kot se za jezikovno podjetje spodobi, kar v slovenščini. Moja sogovornica je bila Tijana Grubor Hozjan, vodja operative. Dobra novica:

“Aplikacija je brezplačna. Za učenje jezika ne plačujete.” 

Aplikacijo Tandem torej preprosto naložite na svojo pametno napravo in učenje jezika oziroma konverzacija se lahko začne. Tijana dodaja, da njihova metoda dobro deluje tudi zaradi tem, ki povezujejo partnerja. Registriranih imajo približno šest milijonov uporabnikov po vsem svetu; med najmočnejše trge sodijo Kitajska, Združene države, Brazilija in Rusija.

Moto podjetja Tandem je: “Govori kateri koli jezik!” Dvajset zaposlenih v podjetju govori 18 jezikov.

Anja Hlača Ferjančič