Za kaj bi zares morali nameniti denar, ki ga bo srbsko podjetje dobilo za ograje na meji, kdo resnično ogroža pravo slovenstvo in na katero rast bi morali biti bolj pozorni kot na gospodarsko?

Petkovo centrifugo ta teden vrti: Gašper Andrinek.

Foto: Bobo

Za kaj bi zares morali nameniti denar, ki ga bo srbsko podjetje dobilo za ograje na meji, kdo resnično ogroža pravo slovenstvo in na katero rast bi morali biti bolj pozorni kot na gospodarsko?

Zdi se, da je Slovenija vse bolj ogrožena. Medtem ko se zapiramo z južne, nam vmes pripirajo zahodno mejo. Nihče pa ob tem ne opazi prave in resnične nevarnosti za propad slovenskega naroda. Mogoče bi bilo vredno premisliti, kam in kako namenjamo milijone evrov za tako imenovano zaščito Slovenije.

Ta teden je v britanskem parlamentu nastopil sloviti David Attenborough. Veliki borec za preživetje rastlinskih in živalskih vrst ter okolja, je poudaril, da v boju s podnebnimi spremembami ne moremo nikoli biti dovolj radikalni. Če smo nergali čez nekajdnevni junijski vročinski val, se lahko na to kar navadimo, saj kriza postaja stanje. Švicarska raziskava je namreč pokazala, da Ljubljana sodi med mesta, ki se bodo do leta 2050 globalno najbolj segrela. Poletne temperature naj bi se povišale za kar osem stopinj. Ja, to je čez 30 let, tako kot pravi Attenborough. Posledica vsega so tudi spreminjajoči se vremenski pojavi, ki so čedalje bolj ekstremni in nepredvidljivi.

Od Slovenije do Grčije, ki jo poleg vremenskih zdaj čakajo tudi politične spremembe. Prva se je že pokazala nekaj dni po tem, ko je bil novi grški premier Micotakis izvoljen. Vrata je zaprl tako imenovani najboljši hotel v Evropi. Sedemnadstropni hotel v Atenah so aktivisti solidarnostne iniciative zasedli 22. aprila 2016. Spremenili so ga v pribežališče najranljivejših družin migrantov in beguncev.

Ne glede na policijske racije, na zapiranje prebežniških centrov, zapiranje pristanišč ter postavljanje kilometrov ograj in rezilnih žic, dvoje je gotovo. Tisti, ki živi v nevzdržnih razmerah za življenje, ker mu pretijo vojna, lakota, izkoriščanje, podnebne spremembe ali takšno in drugačno zatiranje, bo vedno našel pot do boljšega življenja. In drugo: ne glede na ustrahovanja s kaznijo ali celo smrtjo, vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo prvim pomagali in jih solidarno ter humano sprejeli medse. 

Razmislite, kaj imate raje, stanovanje ali gospodarsko rast, zasebno ali javno, svobodni ali sovražni govor, točo ali sušo, mejo ali orehe? Ograjo ali potico?

Gašper Andrinek