Posebna poletna izdaja Globalne vasi: Slovenija, (tudi) moja dežela! Gostimo športnike, glasbenike in druge posebneže, ki so sicer rojeni v tujini, a so za svoj dom – po takšnem ali drugačnem naključju – izbrali Slovenijo.

Joseph Wheba je angleško obalo zamenjal za Krko in Anino Trobec. Pravi, da je bila selitev v Slovenijo zares preprosta

Zadnja gosta poletne izvedbe oddaje Globalna vas z naslovom “Slovenija, (tudi) moja dežela!” sta Joseph Wheba in Anina Trobec. Prvi je Anglež, ki je v Slovenijo prišel zaradi druge. Rad ima slovenski zajtrk in frazo “ni panike”.

Joseph: “V Slovenijo sem prišel, da bi igral s čim večjim številom glasbenikov. Ko sva bila v Indiji, sva nastopala sama. To, da nas je v bendu devet, je neverjetno. Seveda je veliko prilagajanja, ampak je vredno.”

Oba sta glasbenika, izdelujeta tudi svoja glasbila. Za te ju je navdihnil mož z imenom Ben, ki v ogromnem skladišču na severu Anglije izdeluje glasbila iz vseh mogočih materialov. Nato z njimi obiskuje osnovne šole in vodi delavnice. Taka glasbila imajo nekonvencionalen zvok, sam jih moraš uglasiti in poiskati matematične formule.

Anina: “Če pesem ne “stoji” samo z vokalom in enim glasbilom, zame ni dobro narejena. Tista srž, tista bit, sporočilo mora nekako priti do poslušalca, tudi brez vseh ornamentov. Manj je več.”

Anja Hlača Ferjančič, Maj Valerij