Posebna poletna izdaja Globalne vasi: Slovenija, (tudi) moja dežela! Gostimo športnike, glasbenike in druge posebneže, ki so sicer rojeni v tujini, a so za svoj dom – po takšnem ali drugačnem naključju – izbrali Slovenijo.

Ko bosta stari dami, bosta sestri Marina in Emilia Martensson posedali na trgih Izole in se pogovarjali o džezu

Švedinja Marina Martensson se je pred šestimi leti preselila v Izolo, mamino rojstno mesto, sestra Emilia pa je razpeta med Izolo in Londonom. Obe sta glasbenici. Njuni starši so na Švedskem hlev za konje in krave spremenili v džezovski klub, ki je sprejel približno sto ljudi. Pravita, da je bil ta klub za njiju največja šola. Marina zdaj sodeluje tudi s skupino Laibach. Po njenih izkušnjah slovenski glasbeniki ogromno znajo, so pa manj vzvišeni kot glasbeniki na Švedskem in radi pomagajo.

Marina: “Sem se nisem preselila, prišla sem samo na dopust za tri mesece in ostala. Zame je tu boljša energija, bolj je mirno, tu sem boljši človek.”

Emilia: “Za zdaj sicer potrebujem veliko mesto, kot je London, imam pa ta hip najboljše iz obeh svetov. Vendar mislim, da bom nekoč ostala tu.”

Anja Hlača Ferjančič, Maj Valerij