Kakšno zdravstveno oskrbo tuji turisti sploh lahko dobijo pri nas? Kaj jim zagotavlja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja in kaj, če je nimajo? Kam napotiti obolelega turista, ki ne sodi na urgenco? Na vprašanja je odgovarjala Eva Godina s Področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje ZZZS.

Vse večji obisk tujih turistov prinaša tudi vse več primerov, ko tujci iščejo zdravniško pomoč

Med tistimi, ki so zdravstveno zavarovani v tujini, je tudi naša poslušalka, Slovenka, ki že vrsto let živi v tujini. Pred kratkim je zaradi zelo visoke vročine in gnojne angine pomoč poiskala na lokalni zdravstveni postaji, kjer deluje koncesionarka.

Računalniški sistem v ambulanti sicer veljavne evropske zdravstvene kartice ni znal sprejeti. Zdravnica je ni želela pregledati niti samoplačniško, temveč je poslušalko kljub zelo slabemu zdravstvenemu stanju napotila v skoraj dvajset kilometrov oddaljen zdravstveni dom.

Primer je s pomočjo pristojnega zastopnika pacientovih pravic rešen, zdravnica je priznala napako in se opravičila. A zgodba je povod, da izvemo kaj več o storitvah, ki jih tujci pri nas lahko pričakujejo. Gospa je visoko izobražena in govori slovensko, a ji kljub temu pomoči ni uspelo dobiti, kaj torej lahko pričakujejo (sploh v turistično manj obleganih krajih) slovenščine in sistema manj vešči tujci? Kakšno zdravstveno oskrbo tuji turisti sploh lahko dobijo pri nas? Kaj jim zagotavlja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja in kaj, če je nimajo? Kam napotiti obolelega turista, ki ne sodi na urgenco? Eva Godina s Področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje ZZZS pravi, da je primer izjema in ne pravilo.

“Tuje osebe z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja imajo povsem enake pravice, kot slovenski zavarovanci.”

Jana Vidic