Ste kaj radioaktivni? Ali vas je nemara bolje vprašati, če ste kaj radiofobni? Frekvenca X si je ogledala HBO-jevo serijo Černóbil o največji jedrski nesreči v zgodovini, ki v javnosti sproža številne odzive. Po eni strani je najbolje ocenjena serija na IMDB, po drugi strani se nanjo zgrinjajo številni očitki o zavajanju s podatki. Kaj je res in kaj ne in kako je Černóbil znova potegnil na plano radiofobijo?

S strokovnjakoma dr. Leonom Cizljem (Inštitut Jožef Stefan) in dr. Tomažem Šutejem (Uprava RS za varstvo pred sevanji) o dejstvih in zmotah v seriji Černobil

Frekvenca X si je ogledala HBO-jevo serijo Černóbil o največji jedrski nesreči v zgodovini, ki v javnosti sproža številne odzive. Po eni strani je najbolje ocenjena serija na IMDB, po drugi strani se nanjo zgrinjajo številni očitki o zavajanju s podatki. Kako je Černóbil znova potegnil na plano radiofobijo in kako kakšne so v resnici posledice radioaktivnega sevanja?

Največja težava je zanikanje resnice. Na to nismo imuni niti v današnjih družbah. Cena, da smo resnico na poti zgrešili, je tudi nesreča v Černobilu.” dr. Leon Cizelj

Po njegovih besedah je pomembno je opozoriti na trikotnik ‘organizacija-posameznik-tehnologija’. “V Černobilu je klecnil prav organizacijski aspekt.” V oddaji sodelujeta tudi strokovnjak za varstvo pred sevanji dr. Tomaž Šutej in dr. Vid Merljak (IJS, JEK), ki je nedavno v okviru strokovne ekskurzije obiskal Černobil.

Maja Ratej