Thordis Elva Thorvaldsdottir je mlada islandska novinarka, pisateljica in javna govorka, ki predava o zelo resnih stvareh. Pri 16-ih je bila žrtev posilstva takratnega fanta, avstralskega študenta na izmenjavi v Reykjaviku. Skoraj desetletje je trajalo, da si je o zgodbi upala spregovoriti, s posiljevalcem pa sta se po še nekaj dodatnih letih dopisovanja celo srečala. Skupaj sta tudi nastopila na zelo odmevnem TED-talku. Thordis Elva danes živi na Švedskem, je poliglotka, svetu pa s svojimi predavanji posreduje sporočilo, ki je veliko bolj preprosto od njenega imena – nasilje nad ženskami še vedno obstaja.

Thordis Elva Thorvaldsdottir je mlada islandska novinarka, pisateljica in javna govorka, ki predava o zelo resnih stvareh

Thordis Elva Thorvaldsdottir ima na prvi pogled nenavadno ime, vendar imajo skoraj vsa islandska imena določen pomen, mnoge pomene lahko brez znanja etimologije tudi takoj razločiš.

“Thordis pomeni boginja groma, nič manj kot to nisem. Elva pomeni reka, Thorvaldur pa je tisti, ki je zaščiten. Ime mi je torej: boginja groma, reka in hči tistega, ki je zaščiten.”

Pri 16-ih je bila žrtev posilstva takratnega fanta, avstralskega študenta na izmenjavi v Reykjaviku. Skoraj desetletje je trajalo, da si je o zgodbi upala spregovoriti, s posiljevalcem pa sta se po še nekaj dodatnih letih dopisovanja celo srečala. Skupaj sta tudi nastopila na zelo odmevnem TED-talku.

“Eden od stavkov iz mojega TED talka je postal viralen: Le nekaj bi lahko preprečilo posilstvo, pa to ni bilo moje krilo. To je bil moški, ki se je odločil, da me bo zlorabil. Tam leži odgovornost in pri tem ne smemo popuščati.”

TED talk

Tadej Košmrlj