Jomo Kwame Sundaram oziroma Jomo, kot se rad predstavi, je eden najvidnejših malezijskih ekonomistov. Kot profesor je deloval na univerzah Yale in Harvard, bil je tudi visoki predstavnik pri Združenih narodih. Bori se proti revščini in za ekonomsko pravičnost za vse, predvsem pa opozarja, da so za krize v državah v razvoju pogosto krive napake razvitega sveta.

Malezijski ekonomist in profesor Jomo Kwame Sundaram, borec za ekonomsko pravičnost za vse

Jomo Kwame Sundaram oziroma Jomo, kot se rad predstavi, je eden najvidnejših malezijskih ekonomistov. Kot profesor je deloval na univerzah Yale in Harvard, bil je tudi visoki predstavnik pri Združenih narodih. Bori se proti revščini in za ekonomsko pravičnost za vse, predvsem pa opozarja, da so za krize v državah v razvoju pogosto krive napake razvitega sveta. Po njegovem mnenju je nova finančna kriza neizbežna.

“Na žalost nisem optimist, ne vem pa, na kakšen način bomo do nje prišli. Po koncu krize je preprosto reči, da smo jo predvideli, nekateri se šalijo, da sem napovedal pet od zadnjih dveh kriz.” 

V zadnjem času se na svojem blogu ukvarja tudi z begunsko krizo. Ljudje bodo vedno iskali možnosti za boljše življenje in se selili, v ciljnih državah pa na žalost nekateri prebivalstvu pripovedujejo zgodbice o tako imenovanih “drugih”.

“Ustvarjanje strahov pred “drugimi” je zelo učinkovit in nevaren način politične mobilizacije, razlogov, da se skozi zgodovino ponavlja, pa je veliko.”

Matevž Polajnar