Botrstvo

Polovico moje štipendije dam mami, da lahko pride skozi mesec

Na poti do želene izobrazbe pomagal tudi Dijaški sklad projekta Botrstvo

graphite-670990_1920
foto: Foto: afaelmm

“Že od sedmega razreda osnovne šole sem želela iti na to šolo, na katero hodim.”

Čeprav je bila želena šola precej daleč od kraja, kjer živi naša sogovornica in je bilo jasno, da bo s šolo prišel tudi strošek bivanja v dijaškem domu, so jo starši pri odločitvi podprli, češ da naj živi svoje sanje in da bodo že kako. A vseeno je bil mesečni znesek 220 evrov, ki jim je bilo treba prišteti še potne stroške, za njihovo družino zelo težko obvladljiv. Za plačilo dijaškega doma ni ostalo skoraj nič. Zato je to, da ji dom pomaga plačati Dijaški sklad projekta Botrstvo, strašansko dragoceno.

“Lažje je doma, mami ima manj skrbi, tudi oče, čeprav ga ne vidim pogosto. Sploh pa mi je všeč, ker vidim, da sta ob koncu leta oba res ponosna name. Vem pa, da je staršem hudo, ker se moram obremenjevati z njihovimi problemi in da moram biti odrasla, čeprav sem še otrok.”

“Zase vse zaslužim čez poletje, ker se sicer drugače finančno ne izide. Pospravljala sem sobe, delala v trgovini, stregla sem. Poleti prevzamem tudi dela doma, košenje trave, ker ima moja mami tudi cerebralno paralizo.”

“Tudi za kakšne izlete v šoli si sama financiram. Poleg tega več kot polovico moje štipendije dajem mami, da lahko pride čez mesec skozi.”

Dijaški sklad projekta Botrstvo je v tem šolskem letu pomagal še 139 dijakom, da so lahko prebivali v dijaških domovih, obiskovali želene šole in  imeli bistveno boljše pogoje za učenje in delo kot bi jih imeli, če bi se morali vsak dan več ur voziti v šolo.

“Kako naj ti z otrokom, ki živi v dijaškem domu, ki ga moraš hraniti, mu dati obleke, ker ne more ravno strgan hoditi, poleg tega pa moraš poravnati še vse stroške za hišo, pa če imaš še kakšen kredit… kako naj človek potem preživi s takimi stroški s 300 evri cel mesec. Ne gre. Bodimo realni, ne gre!”

“Politiki bi se morali bolj zavedeti, kaj se dogaja, kakšni ljudje živimo v Sloveniji, kakšne so potrebe in stanje doma.”