APM

Sluh – varnostni sistem, ki ga izklapljamo

Nekateri z mobiteli na ušesu, mnogi pa s slušalkami v obeh ušesih, so skoraj popolnoma odrezani od dogajanja okoli sebe

Slušalke
foto: StockSnap / pixabay

Posvetimo se vožnji v mestnem vrvežu, kjer se gnete množica različnih prevoznih sredstev, ki jih je vedno več in so vedno hitrejša. Mi pa se ob vsem tem odpovedujemo enemu najpomembnejših varnostnih sistemov. Andrej Brglez se spomni dogodka v džungli, kjer ni mogoče preživeti brez izostrenega sluha. Mi pa v prometni džungli tlačimo v ušesa slušalke in tako ne slišimo, kaj se dogaja…opozoril na to, kako pomembno je, da slišimo, kaj se dogaja okrog nas.

Najprej o tem, kako je ecosport postal resen športni terenec, potem o novostih, ki so se tokrat (vse tri) pripeljale iz Stuttgarta, in nato še resno opozorilo na to, kako se odpovedujemo sluhu kot enemu najpomembnejših varnostnih sistemov. Roko na srce – ko so nam pred leti pripeljali nov fordov model ecosport, nas ni ravno navdušil. Šlo je za – milo rečeno dokaj enostavno vozilo, ki z robustnim videzom in skromno opremljenostjo nekako ni sodil na zahteven evropski trg. Tudi mi smo ga precej postrani gledali, saj je izstopal že tudi med fordovimi modeli, pri katerih smo vajeni večje urejenosti, da o voznih lastnostih sploh ne govorimo. Zdaj se je predstavila nova generacija, ki je in bo veliko bolj resen tekmec v razredu.

Čeprav na videz še vedno terensko robusten pa zdaj ecosport po temeljiti prenovi vseeno deluje veliko bolj simpatično. Prenovili so tudi notranjost, jo uredili in obogatili, dodali so kup nove tehnike, brez katere tovrstnih avtomobilov tudi pri nas ne jemljemo resno. Zdaj je ecosport možno dobiti tudi s štirikolesnim pogonom, a le v kombinaciji z najzmogljivejšim 93 kilovatnim dizlom, kakršen je poganjal testni avtomobil. Včasih rahlo dizelsko robat, sicer pa dokaj prožen in povsem prijeten – seveda ne za kakšne hitrostne vragolije. Fordov ecosport je torej po novem povsem druga zgodba, a napredna zasnova in bogata opremljenost sta prinesli še eno spremembo – cena novega, sodobnega ecosporta tako hitro lahko preseže 27 tisočakov.

Zdaj pa k novostim – te ta teden prihajajo iz Stuttgarta. Za tiste, ki bi radi kompaktno športno limuzino z ločenim prtljažnikom, so skonstruirali štirivratno limuzino razreda A, ki je za 13 centimetrov daljša od kombilimuzine. Na voljo je šest motorjev, dva od njih tudi v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Značilnost novega razreda A je, da so mu namenili množico tehnično najnaprednejših sistemov za pomoč pri vožnji, ki so sicer vgrajeni v razredu S, ter informacijsko-razvedrilni sistem z intuitivnim upravljanjem in sposobnostjo učenja. Pohvali se lahko tudi z najmanjšim aerodinamičnim uporom med vsemi vozili – znaša le 0,22. Najcenejša limuzina razreda A je opremljena s 100 kilovatnim bencinskim motorjem in šest stopenjskim ročnim menjalnikom – stane 27.900 eurov.

Osvežili in obogatili so tudi modela GLC – tako športnega terenca kot kupeja. GLC je na trgu štiri leta in je najbolj prodajano športno terensko vozilo znamke Mercedes-Benz. Na voljo so različne lastnosti vzmetenja, vgrajujejo tudi nove generacije motorjev, menjalniki so devet stopenjski samodejni. Začetna cena za GLC je malo pod 50 tisočakov, kupe je za dobrih pet tisočakov dražji.