Zapeljal nas je eden redkih pravih terencev, ki mu ni nerodno tudi na avtocesti. Tudi na električna vozila ne pozabimo, potem pa spet povemo nekaj o avtonomnih obetih. Sicer pa je na vrhuncu motociklistična sezona, razpravljanja o varnosti motoristov pa nikoli ne zmanjka. Mitja Gustinčič je napisal nadaljevanje uspešnega priročnika Magisterij vožnje z motorjem.

Mitja Gustinčič je napisal nadaljevanje uspešnega priročnika Magisterij vožnje z motorjem

Motoristi so v akciji, sezona je na vrhuncu, debat o varnosti pa ni nikoli dovolj. Mitja Gustinčič, eden prvih slovenskih novinarjev, ki je začel na vožnjo z motorjem gledati celovito, še vedno ureja edino slovensko specializirano revijo za motociklizem. Dejavno se posveča debatam o izboljšanju motociklistične varnosti, med drugim pravi: kdor ne zna peljati kolesa, naj nikakor ne sili na motor. Pred leti je napisal uspešen priročnik Magisterij vožnje z motorjem, v teh dneh prihaja nadaljevanje.

Ob tem, ko razmišljamo, katerega od avtomobilov bi lahko izbrali za znosno ceno in da je opremljen za vožnjo po brezpotjih, pogosto najprej pomislimo na Dacio duster, a vam zdaj povem, da krivico delamo vsaj še enemu vozilu – to je Suzuki vitara. Pred časom so jo tudi osvežili, tako da je še bolj prepričljiva. Oblikovno je drugačna spredaj, nove so zadnje luči, je privlačno oblikovana in še vedno rahlo robata – predvsem zato, da nas spomni, da gre za resnega terenca z odličnim štirikolesnim pogonom. Pozdravljamo dejstvo, da so izdatno dopolnili aktivno varnostno opremo, tako da ima vitara praktično vse asistenčne pripomočke, ki prinašajo več varnosti – recimo tudi sistem za prečni nadzor prometa, ki je v pomoč predvsem na parkiriščih. Notranjost je urejena tako, da se štirje potniki počutijo dovolj udobno, prtljažnik s 375 litri prostora in dvojnim dnom pa tudi zadosti povprečnim potrebam. Morda je ostal še vedno malo preveč cenen občutek, ki ga povzroči plehek zvok ob zapiranju vrat. Kar zadeva motorizacijo najmodernejše vitare smo imeli priložnost preskusiti 1.4-litrski turbobencinski agregat, ki je nadomestil 1.6-litrskega. 103 kilovati moči, 6-stopenjski samodejni menjalnik in že prej omenjeni štirikolesni pogon so prav gotovo zelo dobra kombinacija – tako je vitara kos skoraj vsem izzivom, tako kar zadeva družinske prevoze kot tudi kakšne izlete po zahtevnejših terenih. V začetku smo omenili dobro ceno – malo več kot 25 tisočakov se nam za tako vitaro in za vse, kar ponuja, zares ne zdi pretirano.

Zdaj pa najprej na elektriko, potem pa še brez voznika. Najnovejši Nissan e-NV200 je bil lani najbolje prodajano gospodarsko vozilo brez izpustov na 10 trgih po Evropi, tudi v Združenem kraljestvu, Italiji, Norveški in Nizozemski. Od njegovega prihoda na trg lani februarja pa do zdaj je bilo po vsej celini naročenih že več kot 10 tisoč vozil – tako tovornih kot potniških izvedenk. Doseg Nissana e-NV200 naj bi s polnim akumulatorjem znašal vsaj 200 kilometrov. Skupina Renault in Nissan je s podjetjem Waymo podpisala sporazum za raziskave storitev mobilnosti brez voznika. Skupina z obsegom in ponudbo vozil, ki zajema vse segmente osebnih in lahkih gospodarskih vozil, je še kako primerna za vključitev v raziskovalno delo s podjetjem Waymo. To je specializirano za tehnologije za vožnjo brez voznika, za te namene pa so po javnih cestah prevozili že več kot 16 milijonov kilometrov. Analize bodo v začetku potekale le v Franciji in na Japonskem, pozneje bi jih lahko razširili tudi na druge države. Ne vem, ali se pripeljejo tudi v Slovenijo.

 

Janez Martinčič