APM

Na Kitajskem puščajo kolesa vsepovsod

Raznorazna prevozna orodja se da po mnogih mestih izposojati in deliti uporabo z drugimi; nastaja problem, ker jih uporabniki puščajo vsepovsod.

bicycles-1246597_1920
Kolesa
foto: Free-Photos/Pixabay

Tokrat se še enkrat več odpravimo v mestni vrvež, kjer mrgoli množica raznoraznih prevoznih sredstev. Predvsem varnost je tema, ki nas v zvezi s tem zadnje čase zaposluje. To poudarja tudi Andrej Brglez, ki pa ob tem opozarja še na eno težavo, ki jo bomo verjetno kmalu občutili tudi po nekaterih naših mestih. Na Kitajskem, recimo, imajo po mestih že obilico težav, ker uporabniki kolesa, ki si jih izposodijo, potem puščajo vsepovsod. Tudi v Parizu skiroje menda odlagajo čisto povsod, zato je morala zakonodaja že dvigniti glas.

Da vozila iz tako imenovanega gospodarskega segmenta silijo med prevoznike potnikov, ni kakšna novost. Prostornost je tista vrlina, ki je dala idejo, da se v – recimo tovorni prostor namesti sedeže. Zdaj že dolgo ne gre samo za nameščanje sedežev, zdaj so potniške različice povsem spodobni če že ne kar luksuzni prevozniki potnikov. Med njimi je prav gotovo tudi Ford tourneo courier, ki je izjemno uporaben družinski prevoznik.

Tourneo courier torej. Razkošje prostora nakazujejo že mere vozila: ob 415 centimetrih dolžine skoraj dva metra širine in kar 173 centimetrov višine. Pri Fordu so obilico prostora pod stropom spredaj izkoristili za namestitev podstropne poličke, kamor se da spraviti kup drobnarij. S prostorom je več kot prijazen tudi prtljažnik zadaj, ki že v osnovni postavitvi sprejme za več kot 700 litrov prtljage. Če vrata prtljažnika za odpiranje zahtevajo malo več prostora, pa so zato zadnja stranska vrata drsno pomična in zato bolj prijazna za odpiranje. Pogonski agregat je bil pri testnem vozilu litrski turbo-bencinski trivaljnik , ki zmore 74 kilovatov, kar se morda ne sliši prav obetavno. A vožnja je prinesla kar prijetno izkušnjo. Ob povprečni porabi malo več kot šest litrov je mali ecoboost dokazal, da v simbiozi s pet stopenjskim ročnim menjalnikom lahko zadovolji vsa pričakovanja povprečnega voznika.

Tourneo courier je torej tipičen predstavnik prostorne in udobne potniške izvedbe manjšega gospodarskega vozila z dobrimi voznimi lastnostmi – če iščete kaj takega za ceno 13 tisočakov in pol (ali z nekaj dodatki malo več), potem je lahko ta fordov primerek prava izbira.

Še malo reciklaže. Pri Fordu so odkrili pameten način za ponovno uporabo milijonov plastenk. Vsak model EcoSport, ki ga izdela Ford, je opremljen s talnimi oblogami, narejenimi iz 470 plastenk za enkratno uporabo. Pri predelavi plastike v talne obloge morajo plastenke in njihove pokrovčke najprej zmleti v drobne kosmiče. Te potem segrejejo na 260 °C in jih stopijo, da jih lahko spremenijo v vlakna debeline človeškega lasu. Vlakna potem spredejo v prejo, tako da več vlaken zvijejo skupaj in dobijo material, iz katerega stkejo talne obloge. EcoSport je tako od svetovne uvedbe leta 2012 omogočil ‘novo življenje’ več kot 650 milijonom pollitrskih plastenk, ki tehtajo več kot 8200 ton, in bi zložene v vrsto več kot dvakrat obdale svet.