DARS je uvedel posebno signalizacijo, imenujejo jo Interaktivna prometna signalizacija za nadzor in izločanje, ki nagovarja voznike tovornjakov in jih povabi oziroma jim narekuje, da zapeljejo na parkirišče. Tam jih recimo pričakajo pripadniki posebne policijske enote, ki so dobro opremljeni in izurjeni za natančen pregled vozila oziroma tovora, pa lahko seveda tudi voznika. Nadzor zdaj izvajajo na posebno urejenih parkiriščih, ker so bile prej cestninske postaje, recimo na Logu ali na Torovem. Prve tovrstne akcije so bile »uspešne«, če razumemo pod tem število kršiteljev, ki so bili ujeti na delu. Namen tovrstnih nadzorov, ki bodo v bodoče pogosti, je seveda, da se spravi s ceste kršitelje in se posredno poveča varnost tudi za druge udeležence, poudarja Andrej Brglez.

DARS je uvedel interaktivno prometno signalizacijo za nadzor in izločanje, ki nagovarja voznike tovornjakov in jih povabi oziroma jim narekuje, naj zapeljejo na parkirišče

DARS je uvedel posebno signalizacijo, imenujejo jo Interaktivna prometna signalizacija za nadzor in izločanje, ki nagovarja voznike tovornjakov in jih povabi oziroma jim narekuje, naj zapeljejo na parkirišče. Tam jih recimo pričakajo pripadniki posebne policijske enote, ki so dobro opremljeni in izurjeni za natančen pregled vozila oziroma tovora, pa tudi voznika. Nadzor zdaj izvajajo na posebno urejenih parkiriščih, kjer so bile prej cestninske postaje, recimo na Logu ali na Torovem. Prve takšne akcije so bile »uspešne«, če pod tem razumemo število kršiteljev, ki so bili ujeti na delu. Namen teh nadzorov, ki bodo v prihodnje pogosti, je s ceste spraviti kršitelje in posredno povečati varnost tudi za druge udeležence.

Kompaktna športna vozila so se v zadnjih letih precej namnožila, a lahko rečemo, da se novi audi Q3 še vedno dobro znajde tudi v številčnejši konkurenci. Zato je bilo treba skrbno načrtovati novinca in ga izdelati po najvišjih standardih. Namenili so mu kar občutno več prostora v notranjosti, posodobili so tehniko, ki Q3 v mnogočem približa večjim prestižnim sorodnikom iz Ingolstadta. Testni avtomobil je (kot pove oznaka 35 TFSI) poganjal osnovni 1,5-litrski 110-kilovatni bencinski motor. S sedemstopenjskim avtomatiziranim S-tronicom se dobro ujameta in zagotavljata dovolj suvereno in udobno vožnjo ter dobro lego na cesti. Med voznimi programi sicer najdemo tudi »terensko« izbiro, a različica S line z malo čvrstejšim podvozjem in v testnem primerku z velikimi kolesi je na slabših cestah manj prijazna do potnikov, pa tudi štirikolesnega pogona vozilo v tej kombinaciji ni imelo. Lahko bi sklenili, da s kopico najmodernejše tehnike Q3 torej ne zaostaja za večjimi bogatimi sorodniki, a je treba, kot je v navadi pri prestižnem članu koncerna, marsikateri dodatek posebej plačati. Teh dodatnih dobrot je bilo pri testnem Q3 za približno 15 tisočakov, končna cena pa se je tako povečala na več kot 53 tisoč. Če pomislimo, da bi si zaželeli še malo zmogljivejši agregat, pa štirikolesni pogon, in še kakšna malenkost bi se našla, potem smo tako rekoč že v garsonjeri sredi Ljubljane …

Na domače ceste je zapeljala nova toyota camry, tista legendarna poslovna limuzina, ki bo igrala tudi pomembno vlogo pri novem Toyotinem poslovnem car sharingu.

Mercedes-Benz predstavlja GLB, križanca z deset centimetrov daljšo medosno razdaljo v primerjavi z B-jem, kar mu omogoča tudi opcijska dodatna sedeža v prtljažnem prostoru. Hkrati je Mercedes k nam pripeljal prenovljenega V-ja, izredno popularen kombi oziroma enoprostorec. Ta se je v mnogočem približal aktualnim hišnim osebnim vozilom, tudi v oblikovnem smislu, predvsem pa v ponudbi udobja. Opremljen je z novo generacijo štirivaljnega dizla, ki zmore 120, 140 ali 176 kilovatov in je na voljo s samodejnim menjalnikom 9G-TRONIC, vse izvedbe so serijsko opremljene s pogonom na zadnja kolesa, možen je tudi štirikolesni 4MATC. Najcenejši V je na voljo za slabih 44 tisočakov – krat dva in še nekaj zraven bi odšteli za najdražjega.

S koncem šolskega leta se za čas poletnih počitnic poslavlja tudi projekt Pasavček, so sporočili z Agencije za varnost prometa, ki s projektom spodbuja k varnemu prevozu otrok, dosledni uporabi varnostnih pasov ter ozavešča o pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev. V Sloveniji so z izvajanjem projekta Pasavček izjemno povečali pripetost otrok med vožnjo. Delež pripetosti se je tako iz 54 odstotkov v letu 2005 zvišal na kar 94 odstotkov v letu 2018. Dajmo zdaj stisniti še tistih šest odstotkov do stotice.

Janez Martinčič