V Zagreb smo poklicali dopisnico Tanjo Borčić Bernard.

Hrvaška postaja vse bolj draga za turiste. Na drugi strani pa ponudniki turističnih storitev ne ponujajo nič konkretnega, tako da turizem najbolj cveti v mestih, ki ponujajo nekaj več. Med njimi sta Dubrovnik in Rovinj.

“Hrvaška je med evropskimi državami šesta po številu nočitev, vendar šele dvanajsta po zaslužku iz turizma. To pomeni, da imajo turisti premajhno kupno moč ali pa ne zapravljajo denarja.”

Kot kaže, je Hrvaška postala predraga še za šejke. V Dubrovnik je na 141 metrov dolgi jahti namreč priplul sin šejka iz Združenih arabskih emiratov. Med večernim rajanjem v najdražjem klubu so spili za več kot 50.000 evrov najdražjih alkoholnih pijač, nato pa računa niso želeli plačati.

V nekaj letih so tihotapci iz Albanije na Hrvaško pretihotapili kar 16 ton marihuane. V leto dni trajajoči policijski preiskavi Tebra sta bila med osumljenimi tudi priznani odvetnik in policistka, ki je bila zaposlena na meji. Akcija se je prejšnji teden končala v hollywoodskem duhu.

“Med avtomobilskim lovom po stanovanjskem naselju v Zagrebu so osumljenci med drugim z desetimi kilogrami trave, ki so jih med begom vrgli skozi okno, obmetali starejšo gospo, ki je mislila, da vanjo letijo pasji iztrebki.”

Damjan Zorc