Izštekani

Izštekani Zemljin sin Jure Lesar

Pravoverni izštekani zvok je lovil v družbi mojstrov, skladbam s prvenca pa dodal novitete

62461511_10157052404320853_347666637559693312_o
foto: Alan Orlič Belšak
V torek 11. junija 2019 je akustična krila svoji glasbi nadel obalni kantavtor JURE LESAR. Izvrstnim skladbam s solističnega prvenca “Zemljin sin” je dodal nove pesmi, zamolčal pa ni niti svoje preteklosti s skupino Eskobars. Oddajo ste si lahko ogledali tudi v videoprenosu (klikni za ogled).
“Mestno kolo”, “Drugačen”, “Oči očeta”. Čudovite skladbe, ki v zadnjem letu preplavljajo radijske valove. Energične, provokativne, dopadljive, odprte. Polne jasnih sporočil. Ustvaril jih je JURE LESAR, dvaintridesetletni Pirančan, ki je po zaključku zgodbe s skupino Eskobars krenil na solistično pot ter lani jeseni pridelal izvrstni album “Zemljin sin”. Album, ki tke mostove od Beatlov prek žlahtne tradicije slovenskega obalnega pop rocka do sodobnega indie zvoka. Ki se ne ustavlja ne na Kraškem robu ne na vrhu Triglava.
“Čutiš gorski zrak, gozdove in Mediteran? Svobodo kot diamant, za katero je umrl partizan? Od kod ta strah, ko slišiš drug jezik, in ta občutek, da to ni več tvoj dom? Imamo res trde in sive glave kot beton? Čutiš, kako lepo dišita lovor in rožmarin? Čutiš, kako diši ta zemlja, povej mi, Zemljin sin? Lokomotiva gre naprej, a na zavori je vagon. Strojevodja vedno pravi, nisem jaz, bil je on. Življenje ljudi na papirju je delo človeka brez srca. Kako lahko gremo sploh naprej z nestrpnostjo brez dna?” (Zemljin sin II)
“Zemljin sin je obstajal že za časa benda Eskobars, skladba je govorila o idealnem človeku, ki je v sožitju z naravo. Po osmih letih sem se vrnil k njemu s sporočilom o tem, kar se dogaja danes. Spodbudila me je zgodba Pirančana, ki je dobil obvestilo o izgonu iz države, to me je šokiralo. Pripadnost dojemam kot pripadnost kraju, v katerem živim, ne kot pripadnost državi ali zastavi,” pripoveduje Jure.
Brez nadaljnjih besedi - Jure Lesar je eden tistih, ki jim je vredno prisluhniti. Iz bitov ali z vinila. Posnetega ali v živo. Na koncertih ali v oddaji Izštekani. V njej je pravoverni izštekani zvok lovil v družbi mojstrov. Z njim so bili David Morgan (bobni), Denis Horvat (klavir, hammond), Luka Mrdakovič (kontrabas), Jan Fanedl (akustična kitara), Zoran Čalić (akustična kitara) in Martin Janežič Buco (tolkala, glockenspiel).
Pridružite se nam tudi na Facebook-u ali pa si oglejte Izštekani arhiv.
[FB video]