V sredinem večeru se bomo posvetili trenutno najbolj vroči športni temi, kolesarski dirki po Italiji. S sogovorniki in vtisi z začetka italijanske pentlje ponudimo vpogled v eno največjih kolesarskih preizkušenj.

Pred 20 leti je bilo to, kar je Giro danes, takrat otroški vrtec

Kolesarstvo je ta hip v ospredju dogajanja predvsem zaradi dveh stvari. Prva so izjemne vožnje Primoža Rogliča na dirki po Italiji, druga pa nova dva suma dopinških kršitev med slovenskimi kolesarji v preteklosti, ki sta prišla na površje ta teden. Oddajo je povezoval Igor Tominec, svoje razmišljanje pa sta delila nekdanji slovenski poklicni kolesar in zdajšnji komentator Martin Hvastija in radijski kolesarski reporter Dare Rupar.

Martin Hvastija: “Zmoti me predvsem dejstvo, da so zadeve tempirane. Torej da se objavi smučarje tekače med svetovnim tekaškim prvenstvom, potem se nekaj časa čaka, počakamo Giro, in ko je medijska pozornost usmerjena v kolesarstvo, objavimo kolesarje. Preiskovalci naj seveda delajo svoje, a ne morem mimo dejstva, da se stvari objavljajo selekcionirano. Ne neposreden, ampak zelo obroben pritisk gre navsezadnje tudi na Primoža Rogliča. To je oblika dodatnega pritiska oz. poskus destabilizacije.”

Zgodovinski trenutek za slovensko kolesarstvo pa so letošnje vožnje Primoža Rogliča na dirki po Italiji. Že od sobotnega začetka je v rožnati majici vodilnega in spoznava vse zakonitosti in pritiske, ki so s tem povezani.

Igor Tominec: “To, kar dela Roglič na letošnji dirki po Italiji, je res neverjetno. Brez večjih težav brani v soboto osvojeno rožnato majico na uvodnem kronometru in podžiga ugibanja, da lahko postane peti kolesar v zgodovini Gira, ki bi vodil od starta do cilja.”

Martin Hvastija o bremenu rožnate majice: “Časi so se spremenili. Pritiski so veliko večji. Nositi to majico je težje kot pred leti. Pred 20 leti je bilo to, kar je Giro danes, takrat otroški vrtec.”

Dare Rupar: “Navdušen sem nad tem, kar počenja Primož. Dvakrat sem ga poskušal vprašati, ali ne bi bilo bolje majico sleči, saj sem prepričan, da bi taktiki v kateri drugi ekipi to že storili, on pa pravi: “Zdaj jo nosim, vprašanje, ali jo bom še kdaj in zlepa je ne bom slekel. Naj se kar potrudijo, odločil sem se, kot sem se.””

Dare Rupar, Igor Tominec, Val 202