Državno prvenstvo v košarki se je končalo s prvim naslovom državnih prvakov za Primorsko. Pomlad in poletje prinašata spremembe v klubih najbolj očitna se obeta pri Olimpiji, ki se združuje s klubom iz hrvaške prestolnice. O vstopu Cedevite na slovensko košarkarsko sceno razmišlja Franci Pavšer v jutranji športni zgodbi.

Olimpija ima devet življenj

Kaj imajo skupnega Brest, Union, Iskra, Petrol, Smelt in Cedevita? Slovnično so to levi prilastki Olimpije, košarkarske Olimpije, v preteklih desetletjih. Cedevita naj bi bila bodoče ime bodoče močne Olimpije. Pokrovitelji niso večni, še celo več: večina omenjenih že zdavnaj ni več tako poslovno mogočna kot nekoč.

Danes bodo v Stožicah predstavili podrobnosti združitve oziroma povezave zagrebškega košarkarskega kluba Cedevita in ljubljanske Olimpije. Na predstavitev bo prišel tudi avtobus hrvaških novinarjev, novinarska zasedba bo dopoldne v Stožicah močnejša kot zvečer na koncertu Stinga.

Tretji najbogatejši Hrvat Emil Tedeschi bo svoj športni vložek oziroma hobi prenesel iz Zagreba v Ljubljano. V hrvaški prestolnici mu ni uspelo stopiti iz sence Cibone, Zagrebčani njegovega kluba Cedevita niso vzeli za svojega. V Ljubljani ne bo imel konkurence: Slovan, Ilirija, Parklji, Ježica in drugi niso v prvi ligi, niti nimajo armade navijačev, ki bi bila ljubosumna na prišleka. Tedeschiju ni uspelo najti skupnega jezika s Cibono in zagrebškim županom Bandićem. Če se bo ujel z ljubjanskimi vplivneži, bo opravil velik del poti do src navijačev. Te pa najbolj zanima športni rezultat. S povečanim proračunom naj bi prišli tudi uspehi.

Predsednik košarkarske Olimpije Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi že imata skupno zgodovino. Berločnik je pred devetimi leti kot predsednik uprave Istrabenza Emilu Tedeschiju, lastniku Atlantic Groupe, prodal Drogo Kolinsko. Zdaj mu kot košarkarski predsednik v naročje predaja Olimpijo.

Podrobnosti dogovora naj bi razkrili čez štiri ure. Olimpija naj bi zamenjala levi prilastek in postala Cedevita Olimpija, predsednik kluba naj bi ostal Berločnik.

Olimpija ima kot mačka devet življenj: prvič v samostojnosti Slovenije je ostala brez nastopa v evropskih tekmovanjih, a se bo očitno izvlekla s spojitvijo s Cedevito ter dobila mesto v evropskem pokalu in jadranski ligi.

Odprto vprašanje ostaja trener: Olimpija ima dolgoročno pogodbo z Juretom Zdovcem, Cedevita s Slavenom Rimcem. Ta dva sta bila lani skupaj na klopi zagrebške Cedevite: Zdovc glavni trener, Rimac njegov pomočnik. Ali lahko to kombinacijo ponovita tudi dobro leto pozneje v ljubljanski Cedeviti?

Petrol bo predvidoma ostal med pokrovitelji Olimpije. Očitno bomo tako po Cedeviti z okusom pomaranče, limone in drugih dobili še Cedevito z okusom po bencinu. Upamo, da bo visokooktanska in bomo spremljali vrhunsko košarko.

Franci Pavšer