Šport 202

Maribor mora, sploh za poletne evropske kvalifikacije, izboljšati igro

V Celju Olimpija ubranila pokalno lovoriko z zmago 2 : 1 nad Mariborom

IMG_1653
Maribor – Olimpija / finale Pokala 2019 v Celju
foto: Val202

V tej sezoni je Olimpija na vseh treh tekmah na Štajerskem premagala Maribor. Tudi sinoči so Ljubljančani na travnati površini pokazali veliko več kot državni prvaki. Zmaga bi lahko bila še prepričljivejša. Maribor mora, sploh za poletne evropske kvalifikacije, izboljšati igro.

Na drugi strani so bili Milaničevi izbranci na sredini igrišča zakrčeni in skromni.

Sinoči je bil brez idej. Zeleno-beli, ki so osvojili šesto pokalno lovoriko – Maribor jih ima devet –, so igrali previdno, domiselno in odločno v napadu. V zvezni vrsti so bili organizirani in razigrani. Na drugi strani so bili Milaničevi izbranci na sredini igrišča zakrčeni in skromni. Olimpijin junak je bil strelec obeh golov, v Avstriji nogometno izšolan Stefan Savić. Za prvi gol mu je v globino podal Tomić, za drugega, po odmoru, pa v širino Suljić. Igralci s petim trenerjem v sezoni Safetom Hadžičem na čelu so sinoči vsaj malce rešili sezono oziroma upravičili visok Mandarićev vložek.

V njegovih štirih letih je Olimpija osvojila četrti naslov. Ob dveh zaporednih pokalnih še dva državna. Predsednik Milan Mandarić je v tej sezoni angažiral kar šest trenerjev. Niso bili vsi preverjeni, Zoranu Barišiću pa se je prehitro odrekel. Ima hrbtenico, tako kot Igor Biščan. Hadžić je Olimpijo vodil dvakrat, pred koncem poletja in spomladi. Dobro pozna utrip v klubu.

Igralce razume, zna jim prisluhniti, pa tudi povedati – glasneje, kot je videti navzven.

Pred časom je Olimpijin uslužbenec podpisal donosnejšo, dveletno pogodbo. Več je težav v klubu oziroma v pisarni kot v moštvu. Mandarić, ki je v zares zrelih letih, nima dobrih svetovalcev, njegove odločitve pa so večkrat otroško eksplozivne.

Nad stoženskim športnim kompleksom naj bi končno vendarle zgradil vsaj dve igrišči. Klub mora imeti dom, ne pa se vseskozi seliti. V prihodnji sezoni naj bi bilo na ŽAK-u v Ljubljani za Olimpijo še bolj stisnjeno, saj je tam stanujoči klub Bravo, bodoči prvoligaš.

Ljubljančanom se sinoči ni poznala niti odsotnost izločenega Roka Kronavetra, ki naj bi prestopil h klubu izpod Kalvarije. Pogodbo z vijoličastimi je že podpisal Rudi Požeg Vancaš. Olimpija je Maribor lani v slovenskem pokalu izločila v polfinalu, predlani v četrtfinalu. Sinočnjo tekmo so z metanjem bakel na igrišče nebrzdani navijači obeh klubov podaljšali vsaj za skoraj deset minut. Na celjskem stadionu je bilo več kot 8.600 gledalcev.