Šport 202

Šele po maturi se bo Kaja Juvan povsem osredotočila na tenis

Čeprav razočarana, je poraz sprejela kot del razvoja profesionalnega teniškega igralca

Juvan_Kaja-270519
Kaja Juvan na OP Francije 2019
foto: Val202

Polona Hercog je poskrbela za edino slovensko zmago drugi dan teniškega grand slama v Parizu. Mariborčanka je premagala 32. nosilko Aljaksandro Sasnovič z 8 : 6 v tretjem nizu. Jutri jo čaka Američanka Jennifer Brady. Od petih slovenskih dvobojev pa si je največ gledalcev ogledalo dvoboj Kaje Juvan. 18-letnica je nenadejano dobila priložnost po odpovedi Čehinje Petre Kvitove. Proti nekdanji četrtfinalistki iz Romunije je bila blizu zmagi, a na koncu s 7 : 5 izgubila v tretjem nizu. Poraz je ni pretirano strl, Ljubljančanka razmišlja, da se bo bolje z izzivi takšnih dvobojev spoprijela, ko bo opravila maturo in se povsem posvetila tenisu.

Sredi desete igre tretjega niza, pri vodstvu s 5 : 4, ko je bila Kaja Juvan le nekaj točk oddaljena od zmage, je mlada Ljubljančanka po dobljeni točki pogledala proti občinstvu na igrišču Suzanne Lenglen, razprla roke in gledalce spodbudila k aplavzu.

Večjega dvoboja v svoji karieri še ni odigrala, a zdelo se je, kot da bi se v tej veličastni teniški areni, ki sprejme več kot deset tisoč gledalcev – počutila domače.

Na koncu ji vendarle ni uspelo, a 18-letnico težak poraz ni strl. Vodila je s 4 : 2 tako v drugem kot tretjem nizu, v tretjem je tudi servirala za zmago. Podobno se je razpletla tekma zadnjega kroga v kvalifikacijah. Čeprav je bila razočarana, je to sprejela kot del razvoja profesionalnega teniškega igralca. Zdi se, da razume, da so porazi del zgodbe, in če se želiš naučiti zmagovati, moraš znati tudi izgubljati.

Dvoboj Rogerja Federerja na OP Francije 2019

foto: Val202

Juvanova je precej zrela za svoja leta. Zaveda se, da ima še veliko rezerv v primerjavi s svojimi vrstnicami. Številne so že zdavnaj opustile svoje šolske obveznosti in se posvetile le svoji športni karieri. Slovenska 18-letnica tega koraka še ni storila.

Avgusta jo še čaka matura in zaradi tega zrelostnega izpita bo izpustila ameriško turnejo, tudi grand slam v New Yorku. Šele po maturi, torej dobra dva meseca pred svojim 19. rojstnim dnevom, ki ga ima novembra, se bo Ljubljančanka povsem osredotočila na tenis. Nadeja se, da bo takrat pridobila kondicijsko pripravljenost, da bo močnejša in da ji bo to pomagalo tudi v ključnih delih dvobojev. Bolje pripravljena bo imela več možnosti in se bo lahko lažje odzvala na različne situacije v dvobojih, tudi na takšno, kakršna je bila včerajšnja. Po zgodnjem vodstvu Cirstee v tretjem nizu je začela vse pogosteje na polno udarjati žogice in s tem precej tvegala. Sprva ji je uspelo, potem pa je naredila preveč napak in tudi zaradi tega izgubila.

Pravi, da se ji nikamor ne mudi, da raje počasi, a zanesljivo koraka proti vrhu, kot pa da bi hitela. Toda prav počasna ni. Včeraj je poskrbela za zanimivo slovensko teniško simetrijo. Tako kot Katarina Srebotnik in Polona Hercog je tudi Juvanova prvič na grand slamu zaigrala kot 18-letnica v Parizu. Kot obe predhodnici je tudi Juvanova najobetavnejša igralka svoje generacije, kot Hercogova pred njo pa je svoj krst na enem od največjih štirih turnirjev na svetu doživela natanko deset let po tem, ko je uspelo to prejšnji – Srebotnikovi leta 1999, Hercogovi leta 2009, Juvanovi pa letos.