Športni plezalci so se preselili v Evropo, kjer so se v Münchenu pomerili v balvanskem plezanju. Vtise in zanimivosti je zbral Matej Hrastar.

Približno tako, kot bi gledal dirkača formule 1 v tekmi z vozniki samokolnic

Pod streho olimpijskega stadiona v Münchnu se je včeraj končala predzadnja tekma sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Na peti tekmi je še petič zapored zmagala svetovna prvakinja Janja Garnbret, na zmagovalni oder pa se je prvič v karieri prebila tudi Mia Krampl.

Plezalne tekme so res pravi spektakli. Še posebej na najbolj tradicionalnih prizoriščih, kot sta Chamonix in München, kjer je tekmovanje za gledalce še bolj privlačno zaradi izjemne kulise. V Chamonixu so glavni magnet visoki alpski vršaci, v Münchnu tekmovanje poteka ob olimpijskem stadionu. Gledalci na obeh prizoriščih so veliki poznavalci in ljubitelji plezanja, vse to pa vpliva tudi na tekmovalce. Vsi po vrsti poudarjajo, da je to njihova najljubša balvanska tekma.

Srečni vrh slovenske delegacije pic.twitter.com/5CcTwzowkO

— Matej Hrastar (@hrastaramt) May 19, 2019

Posebna zgodba letošnje (in tudi nekaterih prejšnjih) sezon je Janja Garnbret. Gledati njeno plezanje od blizu in ga primerjati z drugimi tekmovalkami je približno tako, kot bi gledal dirkača formule 1 v tekmi z vozniki samokolnic. Povsem druga disciplina.

Včeraj je na primer na enem od polfinalnih balvanov vrh dosegla tako, da se je z eno roko pognala k oprimku, ker je to storila premočno, pa je zagon, ki bi večino drugih tekmovalk pognal k tlom, pretvorila v obrat za 180 stopinj in vrh dosegla obrnjena proti gledalcem. Povzročila je popolno navdušenje.

Spektakel je pravzaprav celotna slovenska reprezentanca. Na vsaki tekmi je v ospredju nekdo nov, tudi vsako sezono ima Janja ob sebi novega junaka. Pred tremi leti je bil to Domen Škofic, lani Jernej Kruder in Gregor Vezonik, na včerajšnji tekmi je bila posebna junakinja Mia Krampl. Celotno tekmo je preplezala z bolečinami v kolenu, že po drugem finalnem balvanu je vidno šepala, a stisnila zobe in v prvem finalu v karieri prišla celo do prve uvrstitve na zmagovalni oder. Tako je končno dosegla vrhunski rezultat, za katerega so trenerji govorili, da ga je sposobna, hkrati pa je napovedala resno kandidaturo za drugo slovensko olimpijsko vozovnico, saj je lahko zelo močna tudi v težavnosti.

Munchen je naš! #garnbret #krampl pic.twitter.com/Dwb9SC0Dzi

— Matej Hrastar (@hrastaramt) May 19, 2019

Ob vseh teh uspehih je skoraj škoda, da gre balvanska sezona h koncu. Čez tri tedne bo zadnja tekma v ameriškem Vailu. Hvala bogu, pa na slovenske nastope ne bo treba čakati tako dolgo. Slovenske reprezentante si lahko ogledate že konec tega tedna na Kongresnem trgu.

Matej Hrastar