Ob lanskem dnevu v spomin na Primoža Trubarja je dr. Kozma Ahačič napisal:"Prve knjige je napisal za bralce, ki jih še sploh ni bilo in ki si takšnih knjig sploh še niso želeli." Delal je stvari, ki so se zdele nemogoče in vedel, kaj hoče doseči. S tem nam je še danes lahko za zgled, je prepričan predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

Kaj bi vsakdo moral vedeti o Trubarju, kakšna bi bila danes slovenščina brez njegovih temeljnih del in kaj prinaša vse več posodobitev njegovih knjig v sodobno slovenščino, razmišlja dr. Kozma Ahačič

Kljub državnemu prazniku, ki smo ga namenili spominu na Primoža Trubarja, ta utemeljitelj slovenščine še zdaleč ne dosega prepoznavnosti, kot jo denimo France Prešeren. Kaj bi vsakdo moral vedeti o Trubarju, kakšna bi bila danes slovenščina brez njegovih temeljnih del, kaj prinaša vse več posodobitev njegovih knjig v sodobno slovenščino in kako bi bilo dobro preznovati ta praznik, da bi nam res zlezel pod kožo, razmišlja izjemen poznavalec Trubarja in slovenskega jezika, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša izr. prof. dr. Kozma Ahačič.

Pri Trubarju me najbolj fascinira to, da si je upal. Na novo je napisal slovenski jezik. Hkrati pa si je upal izdati knjige v slovenščini v času, ko nihče ni hotel brati slovenskih knjig. Kljub temu pa je vedel, kaj želi doseči. In to mu je uspelo.

Spletna stran fran.si skupaj z jezikovno svetovalnico in številnimi slovarji  je dostopna brezplačno, prav tako si lahko brezplačno naložite aplikacijo z imenom Fran. Povezave do aplikacij za iOS in Android najdete na spletni strani Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

Jana Vidic