V novem nadaljevanju serije globalnih povratnikov gostuje zelo izkušena zdomka, ki je večino zdomskih dni preživela v Indoneziji. Polona Lupinšek je med drugim živela na Baliju ter študirala potisk na svilo, ki se imenuje batik. Po vrnitvi v domovino zime preživlja na Rogli, preostali del leta pa ob Soči.

Polona Lupinšek je izkušena zdomka, ki je magistrski študij opravljala na otoku Java v Indoneziji, živela in delala je tudi na Baliju

Štajerka, ki se je po končanem študiju antropologije in kulturnih študij v Sloveniji odločila za podiplomski študij na otoku Java v Indoneziji. Študirala je batik, tradicionalno tehniko voskanja in barvanja blaga. Naučila se je tudi indonezijskega jezika, za katerega pravi, da je relativno preprost. Nazaj v Slovenijo jo je pripeljala želja po bolj dejavnem življenju, v Indoneziji se ji je zdelo preveč ležerno in lagodno. Vrnila se je bolj čustvena in temperamentna, zaradi česar se je že znašla v težavah, vendar vseeno pravi, da ne glede na vse izkušnje in znanja najlažje dela s Slovenci, njej domačimi ljudmi, ter da želi tu ostati. Po vrnitvi v domovino zime preživlja na Rogli, preostali del leta pa ob Soči.

“Dober občutek je, ko prideš domov in začneš ceniti male stvari, za katere si pozabil, da si jih pogrešal.”

“Ne glede na to, koliko pekoče hrane lahko poješ, si ob koncu dneva še vedno tujec.”

Mitja Peček