Obletnica albuma

Nirvana – Bleach

V oddaji Obletnica albuma slavimo 30. rojstni dan Nirvaninega prvenca Bleach

65011272_bleach_fp-xl
foto: Sub Pop

V oddaji Obletnica albuma slavimo 30. rojstni dan Nirvaninega prvenca Bleach! Čeprav je bil posnet le z dobrimi 600 dolarji, veliko oboževalcev trdi, da je to Nirvanin najkakovostnejši izdelek. Ob boku velikega brata Nevermind, ki je postal prava himna generacije X, se z albumom Bleach pokaže še bolj surova izrazna moč razgretih mladcev. Sprva prodan v skopih številkah se je prvenec Nirvane zasidral globoko v zavest grunge glasbene scene.

Od izdaje prvenca letos mineva 30 let. Lahko bi rekli, da je pomembneje, česa na plošči ni, kot to, kar je. Manko kakovostnejšega produkcijskega dela ter zgrešene note se v celostnem pogledu zlijejo v to, za čimer so stali in v kar so verjeli – tako Nirvana kot sam grunge.

Nirvanin prvi album opeva popolnoma drugačne teme, kot jih lahko slišimo na poznejšem, komercialno močno uspešnejšem albumu Nevermind. Ustanovitelja zasedbe Kurt Cobain in Krist Novoselic sta v konservativnem mestu Abardeen v Washingtonu tonila v dolgčas in iskala svoj prostor pod soncem, kar sta v navalih jeze upesnila in uglasbila na albumu Bleach. Pri snovanju in snemanju albuma sta na krov povabila bobnarja Chada Channinga, ki je v zasedbi deloval do leta 1990.