Nedeljski gost

Brez Verrocchia ne bi bilo Leonarda

Dr. Arturo Galasino je velik poznavalec renesanse in želi svojim rojakom približati sodobno umetnost, svetovno prestolnico renesanse pa razviti v italijansko prestolnico sodobne umetnosti

IMG_20190410_110200
dr. Arturo Galansino
foto: Miha Švalj, Val 202

Tokratni Nedeljski gost bo umetnostni zgodovinar, direktor Fundacije Palazzo Strozzi Arturo Galansino, ki je bil ob nastopu funkcije z 38 leti najmlajši direktor kakšne pomembne kulturne ustanove v Italiji. Velik poznavalec renesanse je 10 let služboval kot kurator v pariškem Louvru in na Royal Academy of Arts v Londonu, danes pa si na elitni lokaciji v eni najbolj markantnih stavb v svetovni prestolnici renesanse Firencah prizadeva Italijanom približati sodobno umetnost, ki jo prepletajo z Italijanom bližjo klasično pa tudi moderno umetnostjo. Letos so v Strozzijevi palači predstavili prvo italijansko retrosprektivo del Marine Abramovič, ki je postala najbolj obiskana razstava sodobne umetnosti vseh časov pri naših sosedih, do sredine poletja pa je tam na ogled prva retrospektiva v zgodovini, posvečena učitelju, mentorju in prijatelju Leonarda Da Vincija.

Master of Leonardo

foto: Miha Švalj, Val 202

“Velja kliše, da Italijani ne razumejo sodobne umetnosti.”

Na razstavi Verocchio, Master of Leonardo, so na ogled številna dela in študije, pripeljana iz muzejev z vsega sveta, nastala v delavnici mojstra Andree Verocchia, kjer so se kalili največji mojstri renesanse.