Šport 202

Roglič: Dal sem svojih 110%, hvala vsakemu posebej, da je prišel

Primož Roglič kljub desetsekundni kazni vseeno našel le pozitivne besede za slovenske navijače

IMG_6644
Giro 2019
foto: Val202

V Veroni se bo danes končala 102. izvedba kolesarske dirke po Italiji. Zmaga je pred zadnjo etapo – 17-kilometrsko vožnjo na čas – tako rekoč že oddana Ekvadorcu Richardu Carapazu, ki ima minuto in 54 sekund prednosti pred domačinom Vincenzom Nibalijem ter dve minuti in 53 sekund pred Špancem Mikelom Lando, ki je včeraj prehitel Primoža Rogliča. Slovenski kolesarski fenomen mora danes nadoknaditi 23 sekund za Lando, da bi se na koncu povzpel na tretjo stopničko zmagovalnega odra.

2000 let stara arena v Veroni, ki je predvidena tudi za zaključno slovesnost zimskih olimpijskih iger leta 2026, če jih bosta dobila Milano in Cortina, bo sklepno prizorišče tritedenskega italijanskega kolesarskega kroga. Finalna vožnja na čas je vseskozi veljala za izjemno priložnost za prvega favorita pred začetkom Primoža Rogliča, da kot prvi Slovenec dobi tritedensko dirko, toda letošnji Giro se je zasukal drugače. V treh tednih se je nabralo preveč zaostanka in realno se slovenski adut lahko prebije na tretjo stopničko zmagovalnega odra, kar bo še vedno zgodovinski uspeh. Na zadnji gorski etapi so tekmeci Rogliču pobegnili še za dodatnih 54 sekund in mu otežili delo na zaključnem kronometru.

Primož Roglič po zadnji gorski etapi: “Dal sem res svojih 110% in si sigurno nimam kaj očitati.”

Športni direktor nizozemskega moštva Jumbo Visma Addy Engels je včeraj spregovoril o podpori, kakršne je bil od svojih moštvenih kolegov na tem Giru deležen Primož Roglič.

Addy Engels, športni direktor Jumbo Visma: “Ni bil ravno v položaju, ko bi moral sam vleči skupino, ampak zagotovo je dobro imeti ves čas ob sebi nekaj moštvenih kolegov. Na gorskih etapah je moral sam po plastenke s pijačo, ampak to ni bilo odločilno. Po svoje sem ponosen, kako je, potem ko smo izgubili izkušena Roberta Gesinka in Laurensa de Plusa, mlado moštvo delovalo in skušalo narediti vse za Primoža.”

Svoj pečat včerajšnji etapi so dali tudi slovenski navijači. Večina seveda z ustvarjanjem vrhunskega vzdušja, nekaj razgretežev pa je s potiskanjem Rogliča v klanec poskrbelo, da je dobil 10 sekundno kazen, poleg tega pa je eden od njih po nesreči zbil najboljšega mladega kolesarja na dirki Kolumbijca Miguela Angela Lopeza. Primož Roglič je vseeno našel zanje le pozitivne besede.

Primož Roglič o navijačih: “Giro je pridobil veliko v zadnjih dneh z vsemi slovenskimi navijači ob progi. Vsega sigurno ne moreš kontrolitari. Hvala vsakemu posebej, da je prišel sem. Najlepša hvala!”

Skupni zmagovalec pred zaključkom je znan. Ekvadorec Richard Carapaz velike prednosti ne more zapraviti, čeprav ni med najmočnejšimi kronometristi. Pred dirko ni sodil med glavne favorite, poznavalci so mu namenjali uvrstitev nekje na robu deseterice. Toda izjemno je napredoval po lanskem četrtem mestu in presenetil vse.

Richard Carapaz: “Pred začetkom Gira sem temeljito preučil etape in se s tem predvsem psihično zelo dobro pripravil. Vedel sem, kje bodo odločilni trenutki in kje se splača trpeti za končni uspeh.”

Začetek današnje zadnje etape bo ob 13.40 na veronskem sejmišču, končni izidi bodo znani okrog 17.00 v slovitem amfiteatru.