V dopoldanskih športnih minutah prepletemo finale domačega nogometnega pokala, začetek finala košarkarske lige NBA, atletsko diamantno ligo z Luko Janežičem in kolesarsko dirko po Italiji.

Razpoloženje pri kapetanu nizozemskega Jumba Visme se nam je zdelo najboljše v tem tednu

Še tri etape ali 262 kilometrov loči karavano letošnje kolesarske dirke Po Italiji od končnega cilja, ki so ga letos postavili v znameniti Areni v Veroni. Kolesarji so že v Benečiji, naš šampion Primož Roglič pa bo v zadnje kilometre krenil s 3. mesta skupnega seštevka, kjer doslej tritedenskih dirk ni končal še noben slovenski kolesar. Današnji vzpon v San Martino di Castrozza pa bo izjemen uvod v jutrišnjo etapo petih zaključnih vzponov.

Danes na cilju prava norišnica. V bližini Benetk. Santa Maria di Sala. pic.twitter.com/IIluyVkhjV

— Dare Rupar (@DareRupar) May 30, 2019

Karavana je prespala v bližini Benetk. Razmerja moči so po selitvi z avstrijske meje ob Jadransko morje nespremenjena. Primož Roglič, ki je bil že pred dirko v kvartetu glavnih kandidatov za končni uspeh je še naprej tretji. Ekvadorec Richard Carapaz, ki je v sredo obrnil 26. list svojega življenja, pa med to četverico ni bil, bil pa je na širšem seznamu kandidatov za končni uspeh v mestu Romea in Julije.

Včeraj so favoriti skrbeli eden za drugega, z razpletom zadnje sprinterske etape se niso ubadali, Primož Roglič je v cilju ob številnih gledalcih in domačih podpornikih ob pravem kolesarskem prazniku užival.

Primož Roglič o 18. etapi: “Precej neugoden start. V prvi uri je bilo precej hitro, je bilo kar težko. Potem je beg ušel in je bilo kar mirno do konca. Potrebno pa je bilo ostati zbran cel dan in ne pustiti naključja v zadnjih kilometrih.”

Rogla je zaključil tudi 18. etapo. pic.twitter.com/q8XC3az6Wd

— Dare Rupar (@DareRupar) May 30, 2019

Primož se je močno razveselil obiska njegove nekdanjega skakalnega rivala Roberta Kranjca, ki mu je že na planiško soboto obljubil, da na Giro zagotovo pride. Nekdanji svetovni prvak v poletih je o tem, kako čustveno spremlja Primoževo borbo za vrh, odgovoril v slogu vrhunskega športnika, kar je Leteči Kranjec vedno tudi bil.

Robert Kranjec: “Malo drugače gledam na stvar, saj sem bil 20 let v športu. Razumem šport. Vem, da je na trenutke težko. Veselim se vsakega njegovega uspeha.”

Rogla v Planici, Robi na cilju 18. etape. Prijatelji za vedno. @Val202 pic.twitter.com/M8q6xNSH7M

— Dare Rupar (@DareRupar) May 30, 2019

Razpoloženje pri kapetanu nizozemskega Jumba Visme se nam je zdelo najboljše v tem tednu. Koliko smo se zmotili bodo pokazali že današnji kolometri.

Primož Roglič o zdravstvenem stanju: “Počutim se bolj zdravo, trebušnih težav nimam več. Od padca sem malce moder preko reber, a se ne damo. Dokler smo tu, se bomo borili!”

Če se vrnemo k 222 kilometrom četrtka in jih primerjamo z današnjo in predvsem jutrišnjo etapo, pa je Primož Roglič dodal in se ekspresno vrnil v zavetje moštvenega bivalnika.

Primož Roglič: “Sigurno ni bilo tako težko kot bo fizično v naslednjih dneh. Upam, da si telo opomore in vse bomo dali od sebe v naslednjih dneh.”

V minulih dneh smo ob kolesarjih videli številne prepoznavne športnike iz italijanskega okolja, saj smo bili v njihovih krajih. Ob smučarjih Christianu Innerhoferju in Sofii Goggi je v Anterselvi navduševala domača biatlonska zvezda Dorothea Wierer. Vincenzo Nibali je bil zelo vesel obiska mlade domače kolesarske zvezdnice Letizie Paternoster, ki že zdaj vozi pri Treku, kamor se Morski pes iz Messine seli naslednje leto. V Trevisu bo danes naša smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ob progi pa zagotovo obilo slovenskih zastav, ki posebno spodbudo dajejo prav Primožu. Dogajanje zadnjih tri dni italiajnskega kolesarskega kroga pa res ni daleč od naših krajev.

Na povabilo @Bahrain_Merida si je @giroditalia prišla ogledat tudi @ilkastuhec, ki pa navija za vse Slovence, zlasti za @rogla. Ravno daje intervju za @davidcrmelj @TVSLOsport pic.twitter.com/oOtoIIGu7Z

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 31, 2019

Dare Rupar