Šport 202

Polona Hercog pred izenačitvijo največjega uspeha samostojne Slovenije

Pogosto se je spodbujala s "come on" in "ajde", le redko jezila nase, kar smo v preteklosti morda večkrat videli

Screenshot 2019-05-29 at 18.22.52
Polona Hercog, Pariz 2019
foto: Val202

Zahteven dvoboj za Polono Hercog – zmaga pa je morda ravno zato še toliko slajša. Mariborčanka je bila precej prepričljivejša od tekmice v prvem in drugem nizu. Ker je močneje udarjala žogo z osnovne črte, jo je lažje spravila v neugodne položaje in si tako priigrala precej lahkih točk. Solidno je tudi servirala, sploh v levo, ko je pogosto poslala žogo navzven proti šibkejšemu osnovnemu udarcu tekmice – na bekhend stran.

A trdoživa Američanka je bila dovolj zanesljiva, da je ostala v igri. Bradyjeva je resda zbrala precej manj neubranljivih udarcev, a naredila je tudi manj napak. In v ključnih trenutkih drugega niza so ji uspevale prave poteze. Dve zaključni žogi – pri 5 : 4 in v podaljšani igri – je ubranila z dobrim servisom, pri tretji, na servis Hercogove, pa je bila pripravljena na diagonalni začetni udarec. Dovolj zgodaj je z bekhendom udarila žogo, se rešila in potem podaljšano igro dobila na 8. Mariborčanka je tako morala v tretjem nizu začeti znova, pravi pa, da jo je pomirila misel, da lahko tudi izgubi.

Polona Hercog po dvoboju z Jennifer Brady: “Ni lahko odmisliti tistih misli, kaj bi bilo, če bi naredila tako, kaj bi bilo, če bi odigrala servis-vole. Tiste misli se malo motajo po glavi. Poizkušala sem jih čim bolj odmisliti. Ja, lahko se zgodi mogoče tudi, da ona naredi preobrat, se tudi pomiriti s tem, da lahko izgubiš. Sprejeti to, da je lahko poraz, mi je dalo neko večjo mirnost.”

Tretji niz je bil živčen, a ko je bilo najpomembneje, je v primerjavi z drugi prevladovala Hercogova. Pri 4 : 4 je odvzela servis in potem v naslednji igri, tudi zaradi dobrega prvega servisa, dobila četrto zaključno žogo.

Polona Hercog o koncu dvoboja: “Ko je bilo 4 : 4 v tretjem nizu, sem res prevzela iniciativo, napadala sem in tam se je pokazalo, da trenutno verjamem v sebe in da dobro igram.”

Po zmagi nad Belorusinjo Sasnovičevo je bila najbolj zadovoljna s svojo pozitivnostjo, tudi v prvem krogu je dobila napet tretji nizi z 8 : 6, danes pa je imela vseskozi precej pozitivno govorico telesa. Pogosto se je spodbujala s “come on” in “ajde”, le redko jezila nase, kar smo v preteklosti morda večkrat videli.

Polona Hercog o drugačnem odnosu na igrišču: “Tu sem zelo veliko napredovala, ponosna sem na sebe, da se v odločilnih trenutkih tako odzivam. Mislim, da je to res ključnega pomena v igri. V tenisu je danes veliko preobratov, tudi prva nosilka je imela veliko težav. Zelo majhne so razlike in če ohraniš tisto samozavest in pozitivo, se mi zdi, da res ni meja.”

Izkupiček peščene sezone je spodbuden, 15 dvobojev, 12 zmag, le trije porazi. Eden teh treh je bil proti Sloane Stephens, na 2 in 6 v Madridu. Hercogova pa bo imela v petek priložnost, da se Američanki, sedmi nosilki tu, oddolži za tisti poraz. Če ji uspe, bo izboljšala svoj največji uspeh na grand slamih in izenačila največjega v samostojni Sloveniji. Uspel je Katarini Srebotnik, ki se je trikrat prebila v osmino finala.