V dopoldanskih športnih minutah se posvetimo teniškemu turnirju v Parizu in slovenskim nastopom na drugem letošnjem turnirju velike četverice, ponudimo vpogled v priprave slovenske ženske rokometne reprezentance na kvalifikacije za svetovno prventsvo, odbojkarice pa nadaljujejo prvi del reprezentančne akcije s tekmo v evropski ligi.

Šele po etapi smo izvedeli, da se že od sobote naš šampion ukvarja tudi z zdravstvenimi težavami. Včeraj je bil po etapi tako iztrošen, da ni niti stopil pred novinarje

V karavani letošnje kolesarske dirke po Italiji že prevladuje mišljenje, da je 102. izvedba odločena, da bo v nedeljo v Areni v Veroni kot prvi Ekvadorec za zmagovalca okronan Richard Carapaz. Še nekaj pa jih je, ki menijo, da je do konca še 764 kilometrov in da na kolesarski dirki ni nič odločenega, dokler ni sklepnega cilja. V tem slogu bo očitno nadaljeval tudi slovenski matador Primož Roglič.

Karavana je noč, polno deževja, prebila v okolici Madonne di Campiglio in jo danes pot vodi v Zgornje Poadižje do Anterselve. Dan naj ne bi ponudil veliko presenečenj, ampak kot smo povedali že v napovedi, je v kolesarstvu marsikaj mogoče na vsakem metru. Moštvo španskega Movistarja, ki je na začetku presenetljivo dobilo startne številke med ena in osem, pa je za zdaj pokazalo največ in je povsem zasluženo v rožnatem in tudi v vodstvu v moštvenem seštevku dirke.

Mi se bomo seveda za nekaj besed Primoža Rogliča vrnili še k včerajšnjemu petemu prelazu. Zaradi spremembe trase so le trije šteli tudi v seštevek za gorsko majico, ki jo ponosno nosi domačin Giulio Ciccone, ki se je včeraj zasluženo vpisal tudi med etapne zmagovalce Gira. Primož Roglič ni imel odgovora na napad Vincenza Nibalija, med favoriti pa je bil tudi edini brez pomoči moštvenih kolegov.

Primož Roglič: “Upravičeno je bila ena izmed kraljevskih etap, čeprav Gavie ni bilo. Dal sem svojih 110 odstotkov, najlepša hvala vsem navijačem ob progi in vsem, ki so mi res dali še tisto dodatno motivacijo, da sem se res lahko boril do konca.”

Šele po etapi smo izvedeli, da se že od sobote naš šampion ukvarja tudi z zdravstvenimi težavami. Včeraj je bil po etapi tako iztrošen, da ni niti stopil pred novinarje. Pozneje v večeru pa smo ga le ujeli in težave, o katerih je govoril športni direktor Addy Engels, nam je le potrdil ter dodal:

Primož Roglič o zdravstvenih težavah: “Glede mojega zdravja in počutja in vsega gre na boljše. Povedano po pravici, sem se, po vseh težavah, ki sem jih imel, počutil sto odstotkov bolje kot dan prej. Ne obremenjujem se z mesti, sekundami. Pomembno je samo, da dam 110 odstokov in gotovo se bomo borili do konca.”

In kako so se sploh pojavile želodčne težave, ki so mu več kot očitno vzele preveč moči, da bi bil lahko še bliže vodilnemu Carapazu, ki ima zdaj že več kot dve minuti prednosti. Tega se v nedeljski uri resnice ne bo dalo nadoknaditi:

Primož Roglič o tem, kako so se pojavile želodčne težave: “Očitno sem pojedel preveč sladkega med krajšo etapo s ciljem v Courmayeurju. Potem se res nisem najboljše počutil naslednji dan s ciljem v Comu. To traja nekaj dni, da se vse skupaj malo bolj stabilizira. Precej je neugodno, če ne moreš jesti, imeti apetita. A gre na boljše in gremo dalje.”

Jan Polanc je včeraj tudi precej izgubil in takega dne si ne more več privioščiti, če želi ostati v prvi deseterici in doseči nov mejnik na Giru. Tako kot večina pri Bahrainu pa tudi Grega Bole ni imel nobenega razloga za dobro razpoloženje. Etapa se danes začne 20 čez poldan, tako start v Comezzaduri kot cilj v Anterselvi pa se bosta šele danes prvič vpisala na seznam gostiteljev Gira. Cilj bo na biatlonskem stadionu, ki bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo.

Dare Rupar