Na drugi prost dan kolesarske dirke po Italiji ponudimo zanimivosti po prvem alpskem koncu tedna, posvetimo se svetovnemu prvenstvu motokrosistov in postrežemo z zanimivostmi z odprtega teniškega prvenstva Francije.

Športni direktor ekipe Addy Engels se v ciljnem prostoru po etapi sploh ni upal soočiti z Rogličem

Končan je drugi teden kolesarske dirke po Italiji. Po današnjem dnevu premora od jutri do nedelje kolesarje čaka še odločilnih šest etap. Slovenija ima še naprej kar dva kolesarja na odličnih položajih, Primož Roglič kljub včerajšnji smoli ostaja na drugem mestu v skupnem seštevku, Jan Polanc je sedmi. Grega Bole je pred zadnjim tednom na 117. mestu. Včerajšnja 15. etapa s ciljem v Comu je Primožu Rogliču povzročila obilo sivih las, vendar je kljub okvari kolesa in zatem še padcu ohranil položaj v ospredju.

Oborožitev @JumboVismaRoad za napad na majico z @rogla #giroditalia2019 pic.twitter.com/c0Z4J2QWHS

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 26, 2019

Junak letošnjega Gira bo tisti, ki bo v rožnato oblečen v nedeljo v Veroni. To je izhodišče, ki ga Primož Roglič ponavlja že od začetka, zato včeraj po etapi, ki mu je postregla z obilo drame, sploh ni bil slabe volje, ampak vesel dejstva, da tudi po takšnem dnevu ostaja povsem blizu vodilnemu položaju in da ima še vse možnosti, da se prebije nazaj v vodstvo. Včeraj je proti glavnima tekmecema Ekvadorcu Richardu Carapazu in Italijanu Vincenzu Nibaliju izgubil 40 sekund, toda ob tehnični okvari in nato padcu na spustu, bi jo lahko odnesel še bistveno slabše.

Spet se je pokazalo, da Primož Roglič presega okvire ekipe, za katero dirka. Moštvo Jumbo Visma, ki ima sicer kar 35-letne izkušnje na najvišji ravni, si enostavno ne bi smelo privoščiti, da v zadnjih 20 kilometrih ob Rogliču ni moštvenega avtomobila z rezervnim kolesom.

Sreča v nesreči je bila, da je bil zraven vsaj mladi Nizozemec Antwan Tolhoek, ki je kot pomočnik v najbolj žlahtnem pomenu besede Zasavcu takoj odstopil svoje kolo, kar je slovenskemu šampionu rešilo letošnji Giro. V nasprotnem primeru bi bilo vseh upov na zmago ali stopničke konec. Športni direktor ekipe Addy Engels se v ciljnem prostoru po etapi sploh ni upal soočiti z Rogličem, medijem je dal izjavo o etapi in se nato brez pogovora s svojim adutom hitro pobral v hotel.

Addy Engels: “Na srečo se je v odločilnem trenutku vodilni skupini bližala skupina z Antwanom Tolhoekom, tako da je lahko takoj zamenjal kolo, pa še nastavljeno je bilo zelo podobno kot Primoževo. Moram priznati, da smo doživeli veliko stresa v zaključku. Pogovarjali smo se, ali bi nato spet zamenjal kolo, da bi vzel svojega rezervnega, ampak pri hitrosti, s katero so dirkali, je bilo to nemogoče, tudi sam je rekel, da naj ostane tako.”

Naval navijačev na @rogla pred začetkom 15. etape @giroditalia pic.twitter.com/8mperqIUgn

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 26, 2019

Kakorkoli že, če bi bil na svojem kolesu, Primož Roglič včeraj ne bi doživel še padca, ki je bil posledica tveganja do roba na kolesu, ki je imelo pnevmatike napolnjene z večjim pritiskom, kot je vajen. Toda, kar se je zgodilo, se je zgodilo, izguba je bila v mejah sprejemljivega, Ekvadorec Richard Carapaz v rožnatem ima zdaj 47 sekund prednosti pred Rogličem, domačin Vincenzo Nibali pa je na tretjem mestu natanko minuto za glavnim slovenskim adutom. Sicilijanec je povzel položaj pred zadnjo tretjino dirke.

Vincenzo Nibali: ” V drugem tednu so prišli na vrsto vzponi. Roglič se je predstavil zelo solidno, Carapaz pa je bil najbolj eksploziven. Pred nami je še en teden, v katerem bom iskal svoj pravi navdih. Ko dirkaš, ne razmišljaš o tem, da bi preizkušnjo končal na drugem ali tretjem mestu. Računaš na zmago in to velja tudi zame.”

Veliko se je že zgodilo, veliko se še bo. Razplet letošnjega Gira je povsem odprt. Primož Roglič bo v zadnji teden dirke vstopil z modrico na obrazu po včerajšnjem padcu, ampak nihče ni v prav optimalnem stanju po dveh tednih. Giro se nadaljuje jutri s spremenjeno kraljevsko etapo v okolici Aprice, na kateri ni več najvišje točke letošnje dirke, prelaza Gavia zaradi prevelike količine snega, vseeno pa so se organizatorji potrudili, da so dovolj začinili etapo, tako da nikomur ne bo lahko.

O drami v zadnjih kilometrih včerajšnje etape in o tem, da @JumboVismaRoad ni opravila vse, kot bi bilo potrebno poroča z @giroditalia @IgorTominec. ➡️ https://t.co/lYPTGljiRk pic.twitter.com/D4aXdwaR5w

— Val 202 (@Val202) May 27, 2019

Igor Tominec