V dopoldanskih športnih minutah postrežemo z odzivi po tretji, morda že odločilni tekmi finala državnega prvenstva v košarki in se posvetimo kolesarski dirki po Italiji, ki je letos povsem s slovenskim pridihom.

Velika razlika med Nibalijem in Rogličem je, da ima Italijan izjemno pomoč moštva, Roglič pa na Giru nastopa tako rekoč brez pomoči moštva

Na kolesarski dirki po Italiji tudi po prvi pravi gorski etapi slovenska kolesarja ostajata v dvojnem vodstvu. Član Emiratov Jan Polanc je včeraj na ciljnem vzponu ubral svoj tempo in obdržal več kot polovico svoje štiriminutne prednosti, tako da bo tudi danes kolesaril v rožnatem; Primož Roglič v dresu Jumbo Visme pa se je držal svoje taktike pokrivanja enega glavnih favoritov domačina Vincenza Nibalija in je obdržal drugo mesto v skupnem seštevku. Danes je pred kolesarji še ena gorska etapa, kratka, a izjemno zahtevna.

Lepšega zaključka 13. etape @giroditalia si ni mogoče zamisliti. Sonce, gore, tudi meter snega, za slovenski pridih pa bosta poskrbela @rogla in @PolancJan pic.twitter.com/hfpbiIubem

— Igor Tominec (@IgorTominec) May 24, 2019

Medtem ko 27-letni Kranjčan Jan Polanc kolesari tako rekoč prek svojih sposobnosti in bo že drugi dan zapored v rožnatem, poleg tega tudi nima kakšnih taktičnih skrivalnic, saj mora za ubranitev majice samo enostavno vložiti vse, kar premore njegovo telo, se v ozadju bije prava taktična bitka med Primožem Rogličem in Vincenzem Nibalijem.

Ti imeni ostajata glavna kandidata za končno zmago v Veroni, toda včeraj sta proti nekaterim tekmecem oba izgubila precej časa, ker sta pokrivala samo drug drugega.

Danes se bo ta dvoboj, ki lahko postane že prav epski, nadaljeval, toda ne eden ne drugi nista v rožnatem, za zdaj je na čelu dirke Jan Polanc.

Jan Polanc: “Lep občutek, ko si med najboljšimi kolesarji. Pričakovanja so za naprej taka, da bom poskusil odpeljati svoj Giro. Upam na deseterico.”

Roglič ima za Polancem na drugem mestu dve minuti in 25 sekund zaostanka, na tretje mesto se je pol minute za Rogličem prebil včerajšnji etapni junak Rus Ilnur Zakarin, Nibali je na petem mestu minuto in 44 sekund oddaljen od Rogliča. Ta je s svojo taktiko zdaj že pošteno razjezil Nibalija, ki pravi, da ne bo pokrival napadov drugih tekmecev, če ne bo tega počel tudi Roglič. V cilju včerajšnje etape je Nibali po znanem receptu nadaljeval psihološko vojno.

Vincenzo Nibali: “Če hoče dobiti ta Giro, ga ne bo dobil na takšen način. Naša ekipa je naredila veliko, da bi skušala poloviti ubežnike, ki so v tem težkem dnevu naredili nekaj razlike. On pa samo sledi mojemu kolesu in ne naredi in ne reče ničesar. Tudi zato so kolesarji v ospredju pridobili nekaj časa, ker bi pač moralo več kolesarjev sodelovati pri lovljenju. Za enega je bilo preprosto prenaporno od starta do cilja.”

Velika razlika med Nibalijem in Rogličem je, da ima Italijan izjemno pomoč moštva Bahrajn Merida, Roglič pa na Giru nastopa tako rekoč brez pomoči moštva Jumbo Visma. Na ravninskih etapah mu je zdesetkana mlada vrsta še lahko bila v pomoč, v gorskih etapah Roglič že po prvem klancu ostane sam. In potem preprosto pokriva glavnega tekmeca, ki ga dodatno živcira tudi s tem, ko z njim sploh ne govori. Pravzaprav Roglič ne govori skoraj z nikomer, saj ga v zadnjih dneh ni mogoče dobiti za izjavo o dogajanju. Odločil se je, da bo svoje povedal na cestah, kjer pa mu v nadaljevanju ne bo lahko. Vsa karavana ve, da nima prave podpore moštva in napadi, kakršni so se vrstili včeraj za zmanjšanje zaostankov, ki jih je Zasavec tekmecem dal v vožnjah na čas, se bodo nadaljevali. Zagotovo tudi danes, ko ima etapa dva gorska cilja prve kategorije, dva druge kategorije in kratkega ciljnega v smučarsko središče Courmayer.

Igor Tominec