Roglič je vozil nedejavno v zavetrju, to je njegove tekmece tudi pošteno jezilo, kar je bilo iz gest in pogovorov med etapo jasno razvidno

Z včerajšnjo dvanajsto etapo je tritedenska kolesarska dirka po Italiji doživela nov zasuk, ki je bil še kako po godu slovenskim kolesarjem in ljubiteljem kolesarstva. Novi nosilec rožnate majice vodilnega je Jan Polanc. Še več, Slovenija je na prvih dveh mestih, saj je Primož Roglič ohranil drugo mesto v skupnem seštevku.

Do letos Slovenija kljub petim etapnim zmagam ni imela nosilca rožnate majice na drugi največji dirki na svetu, letos pa je Jan Polanc že drugi Slovenec v rožnatem.

Kolesarska Italija ne more verjeti, kaj se dogaja, saj sta kar dva Slovenca na vrhu skupne razvrstitve. Poleg pričakovanega Primoža Rogliča na drugem mestu je 27-letni Kranjčan Jan Polanc včeraj izkoristil svojo priložnost in z ogromno prednostjo prevzel skupno vodstvo po dolgem pobegu večje skupine kolesarjev, ki se je do cilja razgibane etape v Pinerolu že pošteno razredčila.

Bravo Jan. Povsem zaslužil. Briljantna predstava. Izjemen Giro. Dva Slovenca v rožnatem. @Val202 @kolesarskazveza pic.twitter.com/arrvkMcbGP

— Dare Rupar (@DareRupar) May 23, 2019

Jan Polanc: “Cilj je bil, da grem v beg. To sem tudi storil. Za ekipo je bilo najbolje, da grem v beg. Nositi rožnato majico je bil tudi eden izmed ciljev v moji karieri.”

Osrednji slovenski imeni na Giru sta se včeraj odločili za povsem različen pristop. Primož Roglič, ki je z glavnino oziroma bolje rečeno skupino glavnih favoritov lovil ubežnike, je vozil nedejavno v zavterju in ni pomagal Vincenzu Nibaliju, Simonu Yatesu in drugim pri narekovanju ritma. To je njegove tekmece tudi pošteno jezilo, kar je bilo iz gest in pogovorov med etapo jasno razvidno. Jan Polanc v ospredju pa je bil tako rekoč najdejavnejši, saj je vodilno skupino vlekel naprej, zaradi česar se na koncu ni mogel vključiti v boj za etapno zmago, toda glavno vlogo je včeraj imel lov na rožnato majico, torej ohranjanje prednosti in ne etapna zmaga.

“Lahko bi rekel, da sem razmišljal o etapni zmagi. Na koncu so vsi gledali mene, nato sem moral sprejeti odločitev, kaj je najboljše in naredil sem stoodstotno najbolje, kar sem lahko.”

Jan Polanc je v moštvu Emiratov tako včeraj samo prevzel majico od moštvenega kolega Valeria Contija. Za moštvo, ki nima izrazitega kandidata za visoko uvrstitev na koncu, letošnji Giro poteka neverjetno uspešno. Fernando Gaviria je dobil eno etapo v sprintu, Conti in Polanc pa zdaj skrbita, da imajo že več kot teden dni najbolj čislano majico.

“Za našo ekipo, glede na to, da nismo šli na dirko s kolesarji za generalno razvrstitev, smo opravili zares izjemno delo. Bomo videli, kako bo v naslednjih etapah.”

Jan Polanc je včeraj res presenetil karavano in ima zdaj kar štiri minute in sedem sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Primožem Rogličem. Dozdajšnji nosilec rožnate majice Valerio Conti je zdrsnil na tretje mesto, favoriti za končni uspeh, predvsem Vincenzo Nibali in Simon Yates, imajo za Rogličem nespremenjene zaostanke. Polanc je odličen hribolazec in se s štirimi minutami naskoka ne bo pustil sleči tako zlahka.

“Poskusil bom uživati, videli bomo, kako bo šla naslednja etapa. Če bodo drugi boljši, jim bom čestital in to je to. Bom pa vsaj še za kakšen dan poskusil obdržati majico.”

Če se je včeraj Giro z vzponom na 1248 metrov visoki Montoso in nato spustom proti cilju prav zares začel, je danes na sporedu tudi prva prava gorska etapa s ciljem kar 2247 metrov visoko v kraju Ceresole Reale na italijansko-francoski meji. Danes bo skrivalnic konec, slovenske karte pa so izjemno močne.

Igor Tominec