V dopoldanskem Navalu na šport pripravimo uvod v domače evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah in ponudimo zanimivo temo s kolesarske dirke po Italiji.

Lahko Roglič kot peti v zgodovini rožnato majico nosi od prve etape do konca Gira?

Primož Roglič na kolesarski dirki po Italiji še naprej kolesari v rožnatem in podžiga ugibanja, ali lahko kot peti kolesar v zgodovini nosi majico vodilnega od prve etape do konca dirke. Včeraj je imela njegova ekipa Jumbo Visma kar zahtevno nalogo, saj sprinterska moštva v lovljenju ubežnikov niso sodelovala tako dejavno kot v prejšnjih dveh dneh. Do konca dirke je še 18 dni, zato bo čedalje bolj v ospredju vprašanje, kako dobro podporo bo lahko imel 29-letni slovenski šampion v svojem moštvu.

Nizozemsko moštvo Jumbo Visma ima 25-letno zgodovino, odkar ga je zasnoval nekdanji svetovni prvak Jan Raas, ki je prvo leto za moštvo poklicno kolesaril, nato pa postal šef ekipe.

Prvo ime moštva je bilo Kwantum-Decosol, med poznejšimi številnimi pokrovitelji pa je največ let vztrajala kmetijska banka Rabobank, po kateri je moštvo nosilo ime kar 16 let. Danes ima zasedba iz mesteca Zoetermeer pri Haagu ime po nizozemski trgovski verigi Jumbo in norveškem računalniškem podjetju Visma. Čeprav gre za eno manjših moštev v svetovni seriji, pa letošnji položaj povsem na čelu dirke po Italiji zanj ni nekaj novega.

Nizozemska vrsta je leta 2009 že osvojila Giro z ruskim kolesarjem Denisom Menčovom, na preostalih dveh največjih dirkah na svetu, Touru in Vuelti, pa ima to moštvo že kopico etapnih zmag in dni v majici vodilnega, čeprav še nima skupne zmage.

Skratka, kolesarji v črno-rumenem (če izvzamemo rožnatega Rogliča) imajo več kot dovolj izkušenj z odgovornimi nalogami, kakršne opravljajo tudi v tem tednu.

Športni direktor ekipe Addy Engels: “Primož je pokazal, da je v vrhunski formi, nas pa v prvem tednu čaka še nekaj etap, ki se bodo končale v sprintu. To zanesljivo pomeni, da bo še naprej veliko interesa sprinterskih ekip in da ne bomo sami na čelu glavnine, ko bo treba loviti ubežnike. Je pa vsak dan drugačen, vsakokrat se stvari obrnejo nekoliko po svoje. Mislim, da smo popolnoma pripravljeni braniti to majico, še enkrat pa poudarjam, da so zdaj še bolj od nas na potezi sprinterske ekipe. V naslednjih dneh ne bomo samo mi prevzemali nadzora nad dirko.”

Ob Rogliču sta glavna zvezdnika ekipe Nizozemca, hribolazec Steven Kruijswijk in sprinter Dylan Groenewegen. Oba se pripravljata na francoski Tour, tako da je Roglič za pomočnike dobil štiri Nizozemce, Belgijca, Nemca in Američana. Sama manj znana imena svetovnega kolesarstva, ob Rogliču, ki je peti na svetovni lestvici UCI, je naslednji Antwan Tolhoek šele 182. Manj znana imena, ki pa so popolnoma predana nalogi, tokrat ni nobenih deljenih interesov.

Addy Engels: “Kakršen koli že je naš cilj, vedno se na dirko pripravimo optimalno. Občutek tokrat je sicer nekoliko drugačen kot običajno. Smo pod večjim pritiskom, to je dejstvo, tudi meni osebno ni lahko. Ampak svoj posel vsak dan posebej skušamo opraviti z odliko. Ali se poteguješ za zmago ali le za uvrstitev v deseterico, kolesarski posel je enak. Le občutek je drugačen.”

Primož Roglič ima z ekipo za zdaj stvari povsem pod nadzorom. Tudi včerajšnji dogodek, ko se je šest kilometrov pred koncem zgodil skupinski padec, v katerega se je ujelo nekaj favoritov, je pokazal, da je slovenski as zbran in na pravem mestu. Bil je dovolj v ospredju, da padca sploh ni videl in iz vsega skupaj še nekaj pridobil. 35 sekund je po štirih etapah najvišja prednost v zadnjih 24 letih.

Igor Tominec